SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, September 27, 2013

LARANGAN TELEFON BIMBIT DI SEKOLAH KEKAL (NO PERSONAL GADGET IN THE CLASSROOM)

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) membuat keputusan bahawa murid masih ditegah daripada membawa telefon bimbit ke sekolah justeru dikhuatiri boleh mengganggu tumpuan mereka terhadap pembelajaran (klik di sini, atau rujuk edisi bercetak Berita Harian, Jumaat 27.9.13 laporan muka hadapan). Ketetapan itu diumumkan oleh Datuk Mazlan Mohamad, Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian KPM. Namun, jika ada keperluan pada masa hadapan, pihak KPM terbuka untuk melaksanakan kajian selanjutnya. 

Isu kebenaran untuk murid membawa telefon bimbit ke sekolah menjadi hangat ekoran cadangan Datuk Dr. Wee Ka Siong, bekas Menteri Pelajaran, pertengahan tahun lepas. Pihak KPM kemudian mengadakan perbincangan meja bulat yang membabitkan tokoh akademik, pengetua, guru besar, ibu bapa dan pertubuhan bukan kerajaan. Majoriti panel yang mengambil bahagian telah membantah keras cadangan yang dianggap lebih banyak membawa mudarat itu.

Soal selidik berskala besar dengan sejumlah 20,000 orang responden yang ditadbirkan oleh Kesatuan Guru Dalam Perkhidmatan (KPPK) mendapati bahawa 100 peratus responden mahu larangan berkenaan dikekalkan. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 2/2009 dengan jelas tentang larangan itu. Peranti mudah alih seperti buku elektronik di Terengganu dan makmal komputer telah dibenarkan, tetapi tidak mengandungi aplikasi telefon pintar. 

Sudah pasti bahawa pihak yang tidak berpuas hati dengan ketetapan KPM yang terbaharu ini tidak akan berdiam diri. Mereka memberi alasan kegunaan telefon bimbit ketika kecemasan atau memaklumkan urusan mengambil anak di sekolah. Mereka mendesak supaya disediakan mekanisme supaya kawalan ketat tentang penggunaan telefon bimbit semasa sesi pembelajaran asalkan murid dibenarkan juga membawa gajet berkenaan ke sekolah atas sebab keselamatan.

Aplikasi pengesanan kedudukan pengguna telefon bimbit menerusi sistem GPS Track membolehkan ibu bapa memantau kedudukan anak-anak. Malah, kes ponteng dan kejadian culik yang semakin membimbangkan ibu bapa yang berada didakwa dapat dibendung. Telefon bimbit pintar berfungsi sebagai peranti keselamatan kanak-kanak.

Alasan lain yang biasa didengar ialah murid tetap membawa telefon bimbit secara sembunyi kerana saiznya yang tipis dan reka bentuk yang mengelirukan. Buktinya, pelbagai rakaman video yang dimuat naik ke laman sosial facebook dan you tube. Kegunaan telefon bimbit dalam kalangan murid boleh dijuruskan ke arah kebaikan jika kena gayanya, dakwa kumpulan itu.

Hakikatnya pihak sekolah sudah terlalu banyak perkara yang perlu diuruskan, termasuk hal ehwal disiplin murid yang semakin rencam. Generasi muda sekarang sudah jauh berbeza dengan zaman ibu bapa mereka dahulu. Pendedahan terhadap maklumat di hujung jari mengakibatkan perspektif mereka mudah dipengaruhi oleh pelbagai sumber yang tidak diketahui statusnya.

...

...

...

No comments: