SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, October 25, 2014

MAJLIS PERKAHWINAN DI TEMPAT EKSKLUSIF (BRIDAL RECEPTION PLANNING)

Hakikat persekitaran bandar yang serba sempit, sesak dan sibuk tidak memungkinkan konsep kenduri kendara sebagaimana di desa dapat dilaksanakan. Tuan rumah majlis tidak memiliki kawasan halaman rumah yang lapang, sebaliknya terpaksa menggunakan sebahagian laluan jalan raya di hadapan rumah masing-masing dengan ehsan jiran tetangga dan pihak berkuasa tempatan. Pilihan lain yang ada ialah sewaan dewan berdasarkan keupayaan kewangan yang mampu ditanggung.

Perkhidmatan perancang majlis perkahwinan juga boleh menjadi pilihan jika harga yang ditawarkan masih dalam lingkungan perbelanjaan yang tidak membazir. Memang benar bahawa majlis perkahwinan tidak sepatutnya bertujuan untuk bermegah-megah sehingga membawa dosa, tetapi suatu ibadah yang mengukuhkan ikatan persaudaraan dan kejiranan. Maka, sebarang keputusan tentang majlis yang hendak dilangsungkan perlu mengambil kira segala perkara yang berkaitan dengan adab, maqasid syariah dan nilai-nilai kemasyarakatan.

Di samping undangan kepada kaum keluarga, jiran tetangga, handai taulan dan def kenamaan, elok juga jika golongan kurang beruntung seperti anak yatim, orang kelainan upaya dan warga emas dijemput sama menikmati hidangan dan kemeriahan majlis. Sesungguhnya penghormatan yang diberikan kepada mereka pasti terbalas dengan barakah dan doa yang tulus suci. Sekali lagi hal ini tertakluk kepada peruntukan kewangan tuan rumah dan faktor lojistik seperti pengangkutan dan ruangan jamuan yang khusus.

...

...

...

...

...

No comments: