SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, October 24, 2014

PENYANGAK PECAH CERMIN KERETA BERKELIARAN (PRECAUTION OF CRIME ACTS)

Setinggi mana pun harapan kita agar indeks kesejahteraan hidup masyarakat menuju puncak, kegiatan jenayah masih terus berleluasa. Tidaklah keterlaluan jika dikatakan bahawa sepanjang masa di sekeliling kita ada-ada sahaja mata liar penjenayah memerhatikan bakal mangsa yang cuai. Maka, komponen pelakuan jenayah yang bermula dengan niat jahat dilengkapkan dengan peluang yang terbuka dan mangsa yang bernasib malang.

Modus operandi jenayah sudah semakin agresif, nekad dan di luar jangkaan akal yang waras. Kejadian samun berkumpulan di tempat tumpuan awam dan jalan raya yang sesak pada hari yang terang-benderang bukanlah suatu cerita baharu. Pemasangan kamera litar keselamatan atau pergerakan kereta peronda polis tidak menggentarkan penjenayah  yang kejam dan tegar.

Maka, menjadi tanggungjawab orang ramai untuk menjaga diri, keluarga dan harta benda daripada menjadi sasaran penjenayah yang semakin licik dengan pelbagai taktik penyamaran. Pihak polis telah menggiatkan kempen kesedaran tentang hal itu menerusi pelbagai cara. Sepanduk seperti paparan gambar di atas menjadi bukti betapa pihak polis begitu serius mahukan orang awam memberikan kerjasama padu bagi membanteras kegiatan jenayah.

...

...

...

...

...

No comments: