SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, May 3, 2015

BERITA BAIK UNTUK ORANG BERTUBUH PENDEK (CORRELATION BETWEEN HEIGHT AND LIFE SPAN)

Tidak dinafikan bahawa perasaan rendah diri (inferiority complex) sering menghantui insan yang memiliki susuk tubuh yang agak kerdil, termasuk yang rendah. Mereka begitu terasa dengan sindiran seperti bantut, katik, ketot, kemetot, pendek, rendang dan seumpamanya. Hakikatnya, setiap kejadian ciptaan Ilahi wajib disyukuri justeru sudah pasti terdapat hikmah yang tersembunyi.

Kajian sekumpulan sarjana perubatan Universiti Hawaii, Amerika Syarikat membawa khabar gembira buat golongan yang sering tersisih dalam pekerjaan yang mensyaratkan ketinggian fizikal yang tertentu. Umpama sinar di hujung terowong, kelebihan dari segi potensi kesihatan yang dimiliki oleh golongan bertubuh pendek memberi semangat baharu kepada mereka. Maknanya, perasaan rendah diri yang bersarang selama ini boleh diusir buat selama-lamanya.
keratan akhbar Kosmo!

Kajian bersifat longitud (tempoh pengumpulan data yang panjang) melebihi 40 tahun, serta saiz sampel yang besar (8,003 orang) bererti bahawa dapatan tersebut adalah signifikan dengan ralat tidak melebihi 10 peratus. Walaupun penyeluruhan yang muktamad terhadap populasi memang dibataskan oleh pemboleh ubah di luar kawalan, tetapi kesimpulan yang berasaskan data yang sah jauh lebih baik daripada pernyataan popular yang bertaraf falasi atau palsu (claim). Dalam kata yang lebih mudah, dapatan kajian tersebut mempunyai tahap kesahan dan kebolehpercayaan yang tinggi.

Memiliki tubuh yang pendek mungkin satu bentuk kekurangan dalam masyarakat yang suka melakukan perbezaan atau diskriminasi fizikal yang keterlaluan. Namun, sejarah membuktikan betapa golongan berkenaan pernah muncul sebagai tokoh yang hebat seperti Adolf Hitler. Ringkasan kajian yang dimaksudkan disalin seperti di bawah:


Facts at a Glance


Study Conclusions: Shorter men live longer, according to new research based on the Kuakini Honolulu Heart Program (HHP) and Kuakini Honolulu-Asia Aging Study (HAAS). Those men, all of Japanese Ancestry, were followed closely for over 40 years. The findings by researchers at the Kuakini Medical Center, UH John A. Burns School of Medicine and the U.S. Veterans Affairs are published in PLOS ONE, a peer-reviewed medical journal.


The researchers showed that shorter men were more likely to have a protective form of the longevity gene, FOXO3, leading to smaller body size during early development and a longer lifespan. Shorter men were also more likely to have lower blood insulin levels and less cancer.


The researchers suggest that more study is needed to verify the findings and determine whether they can be generalized to other ethnic groups or populations, beyond Americans of Japanese Ancestry.


Study participants: 8,003 American men of Japanese ancestry, whose health conditions were monitored closely for almost 50 years. The men were participants in the Kuakini HHP and Kuakini HAAS (note that the overall count for HHP is 8,006 participants, but three of those did not participate in this study).
  

(bacaan lanjut: klik di sini)

...

...

...

...

No comments: