SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, May 19, 2015

ETNIK ROHINGYA DIZALIMI: MENGAPA DUNIA TUTUP MATA? (THE CHALLANGE OF MINORITY MUSLIM)

Junta tentera Myanmar dan pejuang demokrasi mereka dua kali lima, iaitu bersekongkol terhadap kekejaman terhadap masyarakat Islam Rohingya, penduduk asal Arakan. Sudahlah wilayah mereka diceroboh dan dirampas, keganasan disambung pula oleh sami-sami Budhha yang bertopengkan keagamaan. Pertubuhan Bangsa Bersatu juga membiarkan sahaja umat Islam dizalimi kerana mereka hanya berminat dengan agenda negara kuasa besar.

Gambar yang menunjukkan pengganas berpakaian sami Budhha memegang mesingan berlatar belakang timbunan mayat etnik Rohingya tersebar. Begitu juga kanak-kanak Rohingya dipaksa meniarap, lalu tangan mereka digilis dengan motosikal. Kita tidak pasti tentang tahap kesahihan gambar yang tersebar, tetapi pasti tentang proses penghapusan etnik yang berlaku.

Sementara sebahagian masyarakat Rohingya masih cuba bertahan di tabah tumpah darah mereka, sebahagian lagi melarikan diri ke negara lain. Malaysia menjadi antara destinasi mereka untuk mendapatkan perlindungan dan suaka politik sebelum dipindahkan ke negara ketiga yang sudi menerima mereka di bawah seliaan Suruhanjaya Khas Pelarian Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNHCR). Nampak seperti akar umbi masalah tidak dicabut melainkan usaha menangani natijah berlaku supaya sisi kemanusiaan basan dunia masih kelihatan ada.

...

...

...

...

...

No comments: