SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, May 25, 2015

PADAH SIJIL SAKIT PALSU, UBAH SUAI (FRAUD OF DOCUMENT)

Akibat terlalu 'taasub' dengan alunan irama dangdut penyanyi seberang, Cita Citata seorang warga emas sanggup melakukan gurauan yang menjejaskan nama baik seorang pengamal perubatan wanita. Dia memuat naik imej sijil sakit yang diubah suai dengan menggunakan judul lagu 'Sakitnya tuh di sini' yang kemudiannya menjadi viral menerusi media sosial.

Masalah timbul kerana nama sebenar doktor dan kliniknya terpapar dengan jelas. Maka, orang-orang yang banyak masa lapang (tiada kerja lain) menghamburkan kata-kata cemuhan terhadap doktor yang berkenaan. Akhirnya, hal itu sampai juga kepada pengetahuan tuan empunya diri.
keratan akhbar Kosmo! 25 Mei 2015
(klik imej untuk paparan lebih jelas)

Laporan polis telah pun dilakukan, namun sebelum kertas siasatan dib uka dan seterusnya dirujuk kepada pihak pendakwaan, jalan penyelesaian yang lebih baik mungkin boleh dicapai. Pesakit veteran berkenaan barangkali terlepas pandang bahawa tindakan bergurau sedemikian membawa natijah perundangan kerana berkaitan dengan kerjaya ikhtisas yang dikawal oleh majlis yang sah. Tindakan lebih tegas juga boleh diambil justeru sebarang pindaan terhadap dokumen rasmi seperti itu walaupun tercatat bukan untuk kegunaan mahkamah.

Hakikatnya sijil cuti sakit yang ditandatangani oleh seorang doktor masih tertakluk kepada pengesahan ketua jabatan seseorang pesakit untuk kelulusan cuti. Cuma sudah menjadi amalan biasa bahawa seseorang kakitangan atau pegawai boleh menghubungi pejabat untuk memaklumkan tentang cuti sakit berkenaan atau menggunakan aplikasi Whatsapp jika dibenarkan bagi menunjukkan paparan sijil sakit yang diperoleh itu. Namun, salinan asal sijil cuti sakit itu tetap perlu diserahkan kepada ketua jabatan sebaik sahaja berkesempatan berbuat demikian.

Isu sijil cuti sakit palsu atau ubah suai telah menjejaskan nama baik kerjaya doktor perubatan dan juga jabatan tempat seseorang pegawai atau kakitangan yang berkenaan. Maka, pihak ketua jabatan yang berasa curiga tentang kesahihan sijil cuti sakit boleh menghubungi pihak doktor yang menurunkan tandatangan dan cop rasmi klinik untuk tujuan pengesahan. Semakan di hospital kerajaan juga tidak terkecuali jika terdapat petanda bahawa sijil sakit yang dikemukakan telah dijana menerusi teknologi copy and paste ytertentu.

...

...

...

No comments: