SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, February 28, 2016

SISWAZAH UKM TERAJUI AKAUNTAN NEGARA (PREVIOUSLY UNFAMOUS UNIVERSITY PROVED OTHERWISE)

Pada tahun-tahun awal penubuhannya Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang menumpang Maktab Perguruan Lembah Pantai bersebelahan Universiti Malaya (UM) pernah dilabel sebagai universiti kelas kedua dan universiti kampung. Tiga buah fakulti pelopor, iaitu sastera, sains dan pengajian Islam menggalas cabaran bagi menggunakan bahasa Melayu sebagai teras kegiatan pembelajaran dan pentadbiran. UM banyak membantu kelangsungan UKM dengan meminjamkan tenaga pensyarah dan juga kemudahan kampus dan kepakaran.

Memandangkan hanya terdapat tiga buah universiti pada ketika itu, semua sekali siswazah UKM terus disambar oleh sektor awam dan swasta sebaik sahaja mereka tamat pengajian. Sebahagian pelajar cemerlang kohort pertama UKM juga ditawarkan tempat dalam skim latihan tenaga pensyarah muda, lalu dihantar melanjutkan pengajian ijazah tinggi di luar negara. Siswazah UM juga menumpang tuah dengan tertubuhnya UKM apabila banyak yang diambil bertugas sebagai tutor dan seterusnya dihantar ke seberang laut bagi memperoleh sarjana dan doktor falsafah.

Setelah dua tiga dekad penubuhannya, sidwazah UKM mula menyerlah. Contohnya, Prof. Muhamad Rasat (Allahyarham) pernah memangku jawatan naib canselor UM sebelum dilantik sebagai presiden Universiti Multimedia. Nordin Kardi dan Mustafa Mohamad menerajui Universiti Utara Malaysia, Ibrahim Komoo mantan naib canselor Universiti Malaysia Terenggganu.

Siswazah UKM juga menempa kejayaan menerajui beberapa buah kementerian selaku ketua setiausaha dan ketua pengarah. Walaupun bilangannya masih kecil, ahli politik dalam kalangan siswazah UKM yang dilantik menganggotai jemaah menteri persekutuan dan exco kerajaan negeri semakin bertambah. Siapa yang tidak kenal dengan Prof. Dr. Muhaya, Prof. Dr. Lokman Saim dan Dr. Jemilah Mahmiod?

Bidang kewangan negara turut menerima sentuhan magis siswazah UKM. Dato' Che Pee bin Samsudin (siswazah perakaunan UKM baru-baru ini dilantik senagai akauntan negara. Timbalan akauntan negara juga siswazah perakaunan UKM.

...

...

...

No comments: