SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, February 6, 2016

AMUKAN OMBAK SUKAR DISEKAT (BEACH EROSION)

Sebagai sebuah semenanjung dan sebahagian pulau raksasa Borneo, Malaysia memiliki jajaran pantai yang panjang. Di sebelah pantai barat semenanjung terdapat tampanan banjaran di Sumatera, manakala di sebelah pantai timur, Sabah dan Sarawak ditampan oleh banjaran gunung di Filipina dan tengah Kalimantan. Maka, kekuatan angin kencang berupa ribut tropika, badai dan taufan berubah perlahan.

Terpaan angin kencang mempengaruhi kuasa ombak yang membentuk formasi gulungan ganas di laut lepas sebelum menghentam pantai. Arus bahagian bawah ombak sebenarnya lebih deras dan bertenaga luar biasa. Tolakan demi tolakan ombak dari arah belakang berpotensi melonjakkan ketinggian ombak serta membawa ancaman tsunami.
benteng ombak di pantai Teluk Lipat, Dungun

Di sebelah pantai timur semenanjung, hakisan pantai akibat hentaman ombaktbukan suatu fenomena geografi baharu. Namun, hal itu tidak boleh dibiarkan begiti sahaja justeru mengecilkan lagi zon ekonomi eksklusif berdasarkan jarak 200 kilometer dari garisan pantai. Peruntukan besar disalurkan untuk membina benteng pemecah ombak dan penyelidikan sains laut (oceanography).

...

...
sebuah wakaf di hujung waktu

...

...

...

...

...

No comments: