SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Wednesday, September 23, 2015

KESELAMATAN JEMAAH HAJI (SACRED RITUAL ONCE IN LIFE TIME)

Peristiwa kren runtuh di Masjidil Haram membabitkan kehilangan lebih 100 jiwa telah berlalu. Angka itu termasuk tujuh orang jemaah dari Malaysia. Pemerintah Arab Saudi telah mengumumkan pampasan RM1 juta riyal (RM1.14 juta) kepada waris mangsa, selain bantuan perundangan yang lain.

Projek pembesaran kawasan mengerjakan haji sentiasa dilakukan dalam skala besar bagi nenampung kedatangan jemaah haji dari seluruh pelosok dunia. Hotel-hotel usang juga digantikan dengan hotel yang lebih selamat dan selesa. Sistem pengangkutan kereta api laju metro yang dibina oleh Prasarana Malaysia juga dijangka mengurangkan risiko keselamatan dalam suasana lautan manusia ketika tempoh puncak ibadah haji yang bermula dengqn wukuf di Arafah.

Di samping petugas rasmi dan suka rela, penggunaan teknologi canggih diperluas. Sebahagian besar jemaah berusia 40 tahun dan ke atas. Walaupun tahap kesihatan mereka telah diperakukan oleh doktor di negara masing-masing, perbezaan cuaca dan pergerakan mega memerlukan perhatian dan pemantauan khusus.

Kisah jemaah yang bersesak-sesak sehingga ada yang kehilangan jiwa dan tidak kurang yang terpisah daripada kumpulan bukanlah cerita baharu. Peristiwa rempuhan dan terpijak jemaah yang terjatuh memang sukar untuk dikawal. Sebagai contoh, ketika jemaah yang sudah turun daripada tangga bergerak (eskelator) menyarung selipar, bilangan jemaah lain yang turun berlipat kali ganda, lalu terjadi peristiwa yang mencemaskan di situ.

...

...

...

...

No comments: