SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, March 15, 2016

MINYAK MASAK KITAR SEMULA JEJAS KESIHATAN PENGGUNA (BAD PRACTICE OF HAWKERS)

Kita sering mendengar kisah jutawan senyap dalam kalangan penjaja jalanan dan peniaga pasar malam. Dengan kos sewaan tapak serendah RM5 sekali berniaga, serta kunjungan  pembeli berskala besar, hal itu tidaklah menghairankan. Mereka sangat bertuah justeru pembeli yang datang tidak begitu mengambil kisah tentang perkara remeh-temeh dari sudut mata kasar.

Makanan dimasak dan dipamerkan di tempat terbuka. Siapakah yang dapat menjamin  bahawa berlaku rembesan air liur ketika peniaga bercakap dengan pelanggan, atau bahan  cemar singgah dalam kuali masakan? Sebahagian peniaga juga didapati tidak mematuhi peraturan berpakaian seperti apron dan penutup kepala.

...

...

...

...

Operasi pematuhan penyediaan makanan secara mengejut dan berkala perlu dikuatkuasakan. Peniaga juga  hendaklah diwajibkan memperoleh sijil kursus penyediaan makanan daripada kolej komuniti, serta dipamerkan dengan jelas. Peniaga yang ingkar atau gagal melepasi tatacara piawai operasi (S O P) perlu dikenakan tindakan tegas, termasuk diheret ke muka pengadilan, misalnya tribunal pengguna.

...

No comments: