SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, March 29, 2016

HARGA BAWANG PUTIH NAIK MENCANAK (CNY IMPACT GOES ON)

Suatu ketika dahulu terdapat sebuah filem yang berjudul The Cry Onion. Dalam kalangan masyarakat nusantara, terdapat hikayat bawang putih bawang merah. Seolah-olah kisah bawang sangat berkait rapat dengan kesedihan dan penderitaan.

Namun, bagi chef ternama, tukang masak terlatih dan suri rumah, bawang merupakan bahan masakan yang sangat asas, penting dan mempengaruhi aroma serta keenakan hidangan. Kajian saintifik juga mendapati bahawa bawang tergolong dalam rempah ratus yang baik dan berkhasiat. Setiap dapur yang berasap akan terasa janggal tanpa stok bawang mencukupi.

Pengelyar bawang utama ialah negara China dan India. Walaupun bawang boleh tumbuh dengan mudah, sektor pertanian di negara kita belum lagi memberi perhatian terhadap kemungkinan bahawa bawang boleh ditanam dalam skala besar di sini. Maka, bekalan bawang tempatan masih tersenarai antara item import makanan yang berwajaran tinggi.

Kini, harga jualan runcit bawang putih berlegar di sekitar RM12 hingga RM13 bagi setiap kilogram. Hal itu bermakna bahawa lonjakan harga sebanyak 50 peratus semasa musim perayaan tahun baru Cina masih belum kebah. Akibatnya, segelintir peniaga pasar malam enggan menjual bawang putih kerana tidak tahan terhadap rungutan pembeli.

...

...

...

...

No comments: