SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, March 28, 2016

KEPENTINGAN KAD KESIHATAN TAKAFUL (PERSONAL RISK ALLOCATION)

Kesihatan ialah mahkota yang hanya dapat dilihat oleh si pesakit. Ketika sihat walafiat, mahkota itu tidak pernah kelihatan. Sudah menjadi lumrah manusia bahawa sesuatu nikmat itu hanya dihargai apabila telah hilang, lucut atau luput.

Hakikatnya, walaupun seseorang itu berusaha menjaga kesihatan diri sekuat manapun, masalah penyakit yang mendatang adalah di luar kawalan. Kombinasi faktor genetik (keturunan) dan persekitaran sangat mempengaruhi tahap kesihatan seseorang. Penyakit yang jarang-jarang dihidapi berkemungkinan diwarisi berselang generasi dan dengan nisbah kebarangkalian yang kecil.

Dahulu pengamal perubatan tradisional kampung sering menyebut tentang angin, terkena santau, disampuk makhlus halus, lemah semangat dan seumpamanya. Namun, kini hampir semua masalah kesihatan boleh dirujuk kepada doktor pakar untuk dicarikan penawar dan jalan kesembuhan, kecuali mati. Seseorang doktor pakar telah menghabiskan masa minimum lima tahun di peringkat ijazah asas perubatan dan empat tahun lagi untuk sarjana kepakaran.

Bayaran perkhidmatan doktor pakar sudah pastilah berlipat kali ganda berbanding dengan doktor biasa (general practitioner, GP). Walaupun demikian kos yang tinggi sebenarnya amat berbaloi. Diagnosis keputusan pemeriksaan doktor pakar dikatakan 33% tepat berbanding doktor biasa yang hanya 3% tepat.

Tidak dinafikan bahawa mutu perkhidmatan di hospital kerajaan sememangnya cukup tinggi, tetapi tempoh mendapatkan rawatan pakar didapati lebih panjang secara berbanding dengan perkhidmatan hospital berbayar swasta. Masyarakat yang berpendapatan tinggi berpeluang menjalani rutin pemeriksaan kesihatan secara berkala di hospital pakar swasta. Masyarakat berpendapatan sederhana dan tendah tidak perlu berasa iri hati kerana hal itu membolehkan tempoh menunggu di jospital kerajaan dapat disingkatkan.

...

...

...

...

...

No comments: