SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, March 31, 2012

AKIBAT SALAH ANGGARAN (EXACT CONFORMITY TO THE TRUE VALUE)

Paparan foto berikut boleh mengundang pelbagai tafsiran. Secara zahir, sebuah jentera berat telah terbalik kerana berlaku kecuaian dalam pengendalian ketika parkir. Kecuaian manusia telah berlaku akibat salah anggaran tentang kawasan yang dipilih untuk meletak jentera berkenaan dalam keadaan pegun.
Tapak meletak jentera yang dipilih nyata tidak kuat dari segi struktur, serta tidak stabil bagi menampung keseimbangan beban berat jentera. Melihat keadaan jentera yang masih belum dialih, kemungkinan besar jentera itu tumbang ketika ditinggalkan. Nasib baik tiada sesiapa pun yang berada berhampiran dengan tempat jentera berkenaan terbongkang di situ.

Akibat salah anggaran meletak jentera berkenaan sudah tentu meningkatkan kos. Kren perlu digunakan bagi menegakkan semula jentera, manakala sebarang kerosakan yang berlaku juga membabitkan sumber masa, tenaga dan wang ringgit. Penangguhan jam kerja kerana proses baik pulih kedudukan dan kecekapan jentera tidak dapat dielakkan.

Kepercayaan terhadap pengendali jentera juga pasti terjejas. Latihan semula mungkin diperlukan supaya kejadian yang sama tidak berulang pada masa hadapan. Langkah keselamatan tambahan juga mesti diambil bagi mengelakkan sebarang kesan yang lebih buruk.

Terdapat ungkapan tentang pengamatan sesuatu peristiwa, dalam bahasa Inggeris, dengan izin:

           small minds discuss people
           average minds discuss events
           great minds discuss ideas


Sumber ungkapan di atas masih dianggap anonymous, iaitu tidak diketahui asal usulnya. Maksudnya, minda kerdil membincangkan hal orang lain, minda sederhana membincangkan peristiwa, manakala minda hebat membincangkan idea. Maka, kejadian jentera terbalik harus dilihat dari sudut idea supaya sejajar dengan pengamatan minda hebat.

Perbincangan tentang akibat salah anggaran itu boleh dipanjangkan terhadap perkara lain yang lebih besar dalam hidup kita. Salah anggaran berlaku sebab kekurangan ilmu pengetahuan kemahiran dan sikap yang menjadi komponen tiga serangkai konsep modal insan. Makin tinggi nilai modal insan seseorang, makin kurang salah anggaran yang berlaku.

Dalam bahasa penyelidikan, ukuran bagi salah anggaran ialah ralat atau varian. Ralat dibenarkan bagi mengukur peluang kesilapan yang mungkin berlaku akibat faktor kebetulan atau pemboleh ubah luar kawalan. Biasanya, ralat dinyatakan sebagai nilai alpha ( α ) antara 0.1 hingga 0.5, atau 1 peratus hingga 5 peratus.


Secara tidak disedari, manusia sentiasa memberi markat signifikan dan ralat terhadap sesuatu idea atau maklumat yang diterima. Ketepatan anggaran yang dibuat sangat bergantung kepada akses kaedah tentang perolehan ilmu yang memiliki hierarki dan susun lapis (maratib-'ul ilm) tertentu. Misalnya, tingkatan ilmu wahyu (revealed knowledge) dan ilmu dapatan (acquired knowledge).


Hanya manusia yang bersikap terbuka akan sentiasa berusaha menemukan kebenaran dalam kehidupan. Risiko salah anggaran tentang kebenaran sangat besar. Tujuan hidup akan menjadi kabur dan keliru. 


Setiap manusia dikurniakan akal fikiran dan minda untuk merenung tanda-tanda kebesaran Allah di muka bumi. Selagi nafas masih di kerongkongan, peluang untuk menerima kebenaran masih terbuka luas. Sikap angkuh, bodoh sombong, culas, degil, ego, fanatik, gila, haloba, ingkar dan jahil tidak bertempat hendaklah dibuang jauh-jauh...

No comments: