SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, March 24, 2012

NELAYAN TIDAK BOLEH MISKIN (CONVERTING PROBLEMS TO OPPORTUNITIES)

Kita sering dipaparkan kisah hidup nelayan yang hidup menderita dan daif. Keluarga nelayan umpama kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Apabila tiba musim tengkujuh, nelayan hilang punca pendapatan.

Sesekali berita kehilangan nelayan akibat tewas dek lambungan ombak menjadi gempar. Seluruh masyarakat ikut simpati. Skrip drama televisyen tentang nasib kaum nelayan juga sangat klise dan bersifat dera sosial, iaitu nelayan ialah mangsa sumpahan kemiskinan.

Sesekali juga terdapat laporan pencerobohan nelayan asing di zon perairan eksklusif negara datang dengan kapal dan peralatan menangkap ikan yang serba canggih. Tekong dan awak-awak asing didapati bukan calang-calang nelayan. Ada yang memiliki ijazah kejuruteraan, perikanan dan pengurusan perniagaan.

Nelayan di negara matahari terbit (Jepun) pula banyak menggunakan teknologi kawalan jauh, robotik dan penderiaan jauh yang membolehkan mereka meneruskan kegiatan menangkap ikan dalam keadaan lautan yang bergelora. Mereka juga memiliki rangkaian dan sistem pemasaran yang cekap tanpa bergantung harap kepada orang tengah atau peraih. Kegiatan menangkap ikan dipandang sebagai suatu bidang keusahawanan yang sangat menguntungkan.

Di negara-negara sedang membangun, kegiatan menangkap ikan dianggap sebagai pekerjaan turun-temurun atau warisan zaman-berzaman. Bukan sahaja pekerjaan yang diturunkan, bahkan dengan pakej kemiskinan sekali gus. Keluarga nelayan terperangkap dalam putaran ganas kemiskinan dan mereka seperti orang bingung yang tidak yahu jalan keluar.

Pihak berkuasa perikanan seperti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM, dahulunya Maju Ikan) telah berusaha membimbing para nelayan pantai supaya dapat mengubah persepsi dan perspektif tentang kegiatan menangkap ikan sebagai punca rezeki yang moncah dan lumayan. Bantuan kewangan dan peralatan diberikan kepada nelayan yang didapati layak. Pepatah Cina mengatakan, jika kita memberi ikan kepada seseorang, dia hanya dapat makan pada hari itu, tetapi jika kita mengajar mereka cara menangkap ikan, mereka akan dapat makan buat seumur hidup.

Penyelidikan tentang perikanan laut dalam dan ternakan sangkar juga dimajukan oleh agensi-agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Universiti Putera Malaysia (UPM). Dari aspek modal insan, para sarjana ekonomi, komunikasi, psikologi, sosiologi dan keusahawanan telah banyak menulis monograf dan laporan penyelidikan dalam jurnal terkemuka. Namun, kebanyakan nelayan kita lebih rela berada di takuk lama, iaitu bersikap inertia dan status quo

No comments: