SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, March 25, 2012

PERMOHONAN UNIVERSITI: CEPAT BUAT KEPUTUSAN (A CRUCIAL DECISION AT A CRITICAL TIME)

Semuanya mesti muktamad sebelum 4 April ini. Calon STPM 2011 yang memperoleh keputusan cemerlang tidak berhadapan dengan masalah untuk memilih mana-mana kursus yang dihajati. Sebaliknya, calon-calon dalam kategori persaingan sengit, iaitu dengan purata nilai gred kumulatif (PNGK) kurang daripada 3.80 harus membuat pertimbangan yang paling tepat supaya kelak impian menjadi kenyataan.

Kursus paling kritikal bagi pemohon lulusan sains ialah perubatan dan kejuruteraan, manakala bagi lulusan kemanusiaan (sastera) ialah undang-undang dan perakaunan. Boleh dikatakan universiti yang menawarkan kursus-kursus berkenaan hanya menetapkan pengambilan sebanyak 100 orang pelajar. Bilangan calon yang mencatat PNGK 4.0 bagi setiap jurusan sains dan kemanusiaan sebenarnya tidak melebihi 150 orang.

Lulusan STPM harus bersaing dengan lepasan matrikulasi dan asasi sains bagi merebut tempat di fakulti perubatan bertaraf premier di UM, UKM dan USM, walaupun kini UIAM, UPM dan banyak lagi universiti menawarkan kursus perubatan. Jika setiap universiti menawarkan 100 tempat, maka peluang calon cemerlang STPM dan lulusan prauniversiti yang lain nampak cerah. Pilihan lain ialah kursus pergigian, optometri, farmasi, sains kesihatan (pemakanan) dan bioperubatan.

Sementara itu, Fakulti Undang-Undang, Universiti Malaya hanya memilih 80 hingga 100 orang calon STPM dengan peluang terbaik kepada calon STPM dengan PNGK 3.8 ke atas. Fakulti Undang-Undang UM juga memberi keutamaan kepada pemohon yang mencatat minimum Band 5 untuk Muet, serta gred A+ dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris di peringkat SPM. Lulusan STPM dengan minimum PNGK 2.7 boleh mencuba nasib di fakulti undang-undang UKM, UIAM, UMT, UUM dan UiTM.

Perebutan tempat di fakulti pendidikan UPSI juga tidak kurang hebatnya. Kepercayaan bahawa jaminan pekerjaan lebih besar untuk siswazah pendidikan UPSI, sebahagian kelompok lulusan terbaik STPM dan matrikulasi berharap dapat memasuki UPSI. Bilangan guru terlatih di sekolah telah mencecah angka setengah juta orang, tetapi kepesatan pertambahan bilangan murid dijangka membuka peluang untuk lantikan jawatan guru di sekolah-sekolah kerajaan.

Pertumbuhan kolej dan universiti swasta yang menawarkan kursus pengurusan perniagaan dan teknologi maklumat telah mengakibatkan lambakan siswazah dalam bidang-bidang berkenaan. Maka, pelajar jurusan perniagaan dan teknologi maklumat harus lebih kreatif dan memberi tumpuan terhadap reka bentuk perisian dan runding cara jaringan komunikasi maya. Cita-cita untuk mengubah nasib keluarga dengan melamar pekerjaan di sektor awam dan swasta sesudah tamat pengajian bukanlah salah, tetapi harus bersiap sedia dengan kemungkinan yang paling buruk, iaitu harus berdikari...

No comments: