SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, March 19, 2012

HOKI JANGKIT PENYAKIT BOLA (IN SEARCH OF FANTASTIC STAMINA)

Buat kali ketiga berturut-turut skuad hoki lelaki Malaysia kempunan beraksi untuk temasya sukan olimpik musim panas. Kemunculan satu demi satu kuasa hoki baharu dari benua Asia dan Eropah telah mengakibatkan peluang negara kita makin sempit. Hoki mungkin hanya bertaraf sukan rekreasi di Belgium, Sepanyol dan Ireland, tetapi persatuan dan pasukan yang dibentuk di sana nyata bukan calang-calang anak.

Malaysia memiliki liga hoki kebangsaan yang cukup aktif dan dikagumi. Pemain-pemain remaja yang datang dari sekolah projek sukan negeri dan kebangsaan menyerlahkan bakat yang cemerlang. Baru-baru ini dalam satu kejohanan jemputan remaja di Johor, skuad negara muncul sebagai juara dengan menundukkan pasukan nombor satu dunia, Australia dalam perlawanan akhir.

Sayang sekali di Ireland, skuad senior sekali lagi terlepas peluang untuk layak ke Olimpik walaupun sudah berada di ambang kemenangan ketika melayan saingan Korea Selatan dan Ireland. Malaysia kecundang 2-3 kepada Korea Selatan dan seri 1-1 dengan Ireland ketika permainan berbaki lebih kurang 10 minit. Skrip yang hampir sama itu sudah pasti bukan suatu kebetulan.

Korea Selatan akhirnya lebih bertuah apabila jaringan setpiece ketika permainan berbaki kurang 10 saat berjaya meleburkan impian tuan rumah pertandingan kelayakan Olimpik kumpulan 2, Ireland dengan jaringan 3-2. Ireland yang dilatih oleh anak Malaysia sejak 5 tahun itu nyata memiliki kemahiran taktikal individu, tetapi semangat juang Korea Selatan akhirnya bersuara. Benar seperti kata Mohamad Abdul Hadi, bekas kapten pasukan Malaysia bahawa dalam permainan hoki, baki satu minit terakhir babak permainan boleh dianggap sebagai tempoh yang amat panjang.

Pengurusan skuad negara nyata bingung dengan nasib malang yang menimpa anak buah mereka pada saat-saat akhir saingan. Pasukan itu telah dibentuk sekian lama dengan pelbagai corak latihan dan perlawanan pemanas badan. Mungkinkah Malaysia telah mencapai tahap puncak (peak) sebelum pertandingan kelayakan Olimpik sebenar bermula?

Kini, harapan untuk melihat skuad hoki lelaki bertarung di perkampungan Olimpik London 2012 tidak kesampaian. Analisis, bedah siasat atau sumbang saran akan hanya bersifat akademik. Justeru, sesuatu harus difikirkan segera jika skuad hoki lelaki mahu disasarkan layak ke pertandingan hoki Piala Dunia 2014 secara merit...

No comments: