SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, March 13, 2012

KEPUTUSAN SPM RABU 21 MAC (SPM RESULT NEXT WEEK)

Debaran sejumlah 468,808 orang calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 bakal berakhir minggu hadapan. Mereka telah menduduki peperiksaan berkenaan di 3,533 pusat peperiksaan seluruh negara. Mereka juga ialah kumpulan calon SPM pertama yang menggunakan antologi dan novel komsas terbaharu, termasuk novel kontroversi Interlok karya sasterawan negara, Dato' Abdullah Hussain yang kini telah digantikan dengan novel Konserto Terakhir. 


Agensi berita nasional, Bernama, melaporkan kenyataan Kementerian Pelajaran bahawa keputusan SPM akan diumumkan pada hari Rabu, 21 Mac depan. Pengumuman analisis keputusan itu pula akan diadakan di Bilik Mesyuarat Utama, Bangunan Kementerian Pelajaran di Putrajaya, jam 9 pagi pada hari yang sama. Calon-calon boleh mendapatkan slip keputusan rasmi di sekolah masing-masing selepas jam 10 pagi.

Bagi  calon  persendirian,   keputusan  akan  dimaklumkan  melalui  pos,   atau  mereka  boleh menghubungi  Jabatan Pelajaran  Negeri masing-masing.    Keputusan  juga  boleh  disemak menerusi khidmat pesanan ringkas mySMS dengan menaip SMS  < jarak > nombor  kad pengenalan  < jarak > nombor angka giliran dan hantar ke 15888.  Perkhidmatan itu akan diaktifkan mulai 10 pagi 21 Mac hingga 12 tengah malam 27 Mac. 


Setelah memperoleh keputusan SPM, calon-calon akan mula sibuk tentang keputusan sama ada hendak menyambung pengajian di kelas prauniversiti tingkatan 6, matrikulasi, kursus diploma politeknik, UiTM atau kolej badan berkanun dan swasta, sijil kemahiran (MLVK), kursus persediaan ijazah pertama (foundation, baccalaureate, A Level) atau terus terbang ke luar negara. Pertimbangan utama pemilihan tentulah dari segi pembiayaan kos pengajian sama ada biasiswa, hutang PTPTN atau "fama" (fother and mother). Kepada mereka yang sedang mengikuti kem latihan khidmat negara (PLKN), mereka tidak perlu khuatir, justeru kemasukan ke IPT hanya dibuat pada bulan September nanti.


Kepada yang sudah selesa memegang duit RM700 - RM1,500 sebulan kerana bekerja sambilan di pasar raya atau restoran makanan segera, masih boleh terus bekerja, tetapi dalam masa yang sama mesti mengikuti pengajian diploma, sarjana muda atau kelayakan profesional seperti kejuruteraan, pengurusan perniagaan, perakaunan atau undang-undang secara separuh masa. Tidak bijak untuk kekal dalam satu takuk kerjaya sebagai pekerja bawahan seumur hidup. Mobiliti mesti diupayakan sekurang-kurangnya ke tahap pegawai, kalaupun tidak sampai menjadi pemilik francais restoran makanan segera berkenaan.

Persediaan temu duga permohonan biasiswa berprestij tinggi yang ditawarkan oleh JPA, Petronas, Mara dan Bank Negara untuk kursus kritikal di universiti terkemuka dunia wajib dilakukan oleh calon yang disenarai pendek kelak. Antara cara terbaik ialah "berguru" dengan pemegang biasiswa terdahulu yang telah melepasi temu duga dengan jayanya. Jika tidak ada rezeki dalam sesuatu permohonan, ingatlah bak kata Helen Keller bahawa satu pintu tertutup, di sana masih banyak pintu yang terbuka... 

No comments: