SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, July 17, 2014

BERKONGSI KEDUKAAN TRAGEDI PESAWAT MH 17 (ANOTHER MAS AIRCRAFT CRASH)

Belum terungkai misteri pesawat MH 370, Malaysia dikejutkan pula dengan tragedi MH 17 yang ditembak jatuh di kawasan bergolak Ukraine (klik di sini). Pesawat Boeing 777 itu membawa sejumlah 280 orang penumpang dan 15 orang kakitangan.

Berdasarkan maklumat awal, warganegara Belanda mewakili hampir separuh daripada jumlah penumpang yang terkorban (klik di sini). Sebahagiannya ialah pakar sindrom kurang daya tahan penyakit (Aids) yang sedang dalam perjalanan untuk persidangan antarabangsa di Melbourne, Australia mulai Ahad. Antaranya, Profesor Dr. Joep Lange yang telah melakukan penyelidikan tentang Aids selama tiga dekad lamanya (klik di sini).

Banyak lagi berita akan masuk bertali arus, namun tumpuan pastinya tertumpu terhadap kumpulan pemisah Ukraine yang dikatakan mendapat dukungan Russia. Media sosial termasuk blog, twitter dan whatsapp dinasihatkan supaya merujuk maklumat rasmi yang bakal disalurkan dari masa ke masa. Perkembangan tentang pencarian mangsa dan kotak hitam dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat.

Sesungguhnya tragedi yang menimpa MH 17 ketika bulan puasa memasuki minggu keempat memang tidak diduga sama sekali. Syarikat Penerbangan Malaysia (Mas) sekali lagi berhadapan dengan detik yang sangat sukar justeru dirundung malang sebanyak dua kali dalam jarak masa yang dekat. Kalau dalam kes MH 370, Mas banyak berurusan dengan warga China, kali ini dengan warga benua Eropah pula.

...

...

...

...

No comments: