SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, July 29, 2014

USRAH, HALAQAH DAN TAMRIN (THINK TANK GROUP)

Suatu ketika dahulu, istilah usrah hanya digunakan oleh organisasi dakwah seperti Abim, sebelum dijadikan kaedah perbincangan kepimpinan dalam pelbagai organisasi formal yang lain. Usrah dipimpin oleh seorang naqib (naqibah bagi kumpulan wanita). Tesis doktor falsafah (Ph.D) tentang usrah pernah diterima di Universiti Illinois atas tajuk 'study circle' oleh Profesor Datuk Dr. Sidek Baba, mantan setiausaha agung Abim.

Pengisian usrah ialah pembacaan ayat al-Quran, dan / atau al-Hadith, kemudian analisis (tafsir) berdasarkan kitab muktabar. Seterusnya, inti pati saranan al-Quran dan al-Hadith tadi dihubung kait dengan waqi' (realiti semasa). Akhirnya, suatu program, rancangan atau aktiviti dirangka sejajar dengan maksud sebenar ayat yang dibaca.

Perancangan yang dibuat bukan sekadar cakap-cakap, tetapi lengkap dengan kertas kerja pelaksanaan, modus operandi dan kewangan. Sebagai contoh, seminar kesihatan keluarga, bantuan makanan kepada ibu tunggal dan ziarah masjid yang terpilih. Pendek kata, input usrah bersumberkan rujukan asas Islam, manakala hasil perbincangan usrah dipindahkan dalam bentuk pelaksanaan yang memenuhi keperluan semada.

...

...

...

...

...

...

...

No comments: