SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, July 21, 2014

DUGAAN BERAT BUAT UMMAH SEPANJANG RAMADAN (THE REAL ENEMY FROM WITHIN)

Umat Islam di Malaysia mungkin hanya berhadapan dengan cuaca panas terik dalam menjalani ibadah puasa pada tahun ini. Masih juga kedapatan isi rumah yang sekadar menyediakan hidangan asas untuk berbuka puasa dan sahur. Terdapat juga beberapa kes terpencil berlakunya krisis dan masalah kepimpinan rumah tangga dalam memenuhi kewajipan menyara kehidupan dalam kesempitan dan sistem agihan yang pincang.

Masyarakat Islam di rantau Teluk yang mengalami perubahan politik yang dipanggil sebagai Arab Spring lebih berat dugaannya. Rejim diktator baharu Kaherah misalnya menindas pemimpin serta penyokong gerakan rakyat sambil disokong oleh bijak pandai agama yang mencintai dunia. Kerajaan Turki masih diasak bertalu-talu oleh puak sekular dan aliran keras yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Bumi Gaza dihujani peluru dan letupan bom oleh rejim haram Tel Aviv yang tidak berperikemanusiaan. Bilangan orang awam yang menjadi mangsa, terutama dalam kalangan kanak-kanak, wanita dan warga emas semakin bertambah. Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga terpenting dunia Islam masih dikepung oleh tentera zionis Yahudi.

Puak Syiah dari seluruh dunia berkumpul di Syiria dan Iraq bagi melakukan proses penghapusan golongan sunni. Sumber menganggarkan hampir sejuta orang masyarakat Sunni di Syiria telah kehilangan nyawa, sementelah berjuta-juta orang lagi mengalami kecacatan dan kecederaan. Topeng wajah palsu Iran yang pernah dikagumi atas kelantangan menentang kuasa Barat telah tersingkap sepenuhnya.

Penyamaran ISIS yang ditaja oleh puak Syiah dan sekutu mereka juga telah terbongkar. Mereka diprojekkan sebagai penentang rejim Bashar al-Assad walaupun pada hakikatnya bersekongkol untuk menyembelih masyarakat Sunni. Taktik yang sama digunakan di Iraq bagi mengekalkan dominasi Syiah yang merupakan minoriti, tetapi berada di tampuk kuasa atas dukungan kuasa besar.

Puak yang menggelar diri mereka sebagai Hezbollah Lubnan yang berjaya mengusir tentera rejim haram Tel Aviv tidak kurang kejamnya ke atas masyarakat Sunni. Kerosakan yang dicetuskan jauh lebih buruk berbanding dengan kezaliman zionis dan penjajah Barat. Tiada langsung bibit belas kasihan dalam diri mereka ke atas golongan sunni, melainkan diburu hingga ke lubang cacing layaknya.

Pengembangan pengaruh Syiah memang sangat berbahaya dalam jangka panjang. Perpecahan akan berlaku dengan serius kerana puak Syiah sangat memusuhi masyarakat Sunni lebih daripada segalanya. Syiah sanggup bermain mata dengan Yahudi dan Nasrani bagi mencapai matlamat jahat mereka.

Marilah kita sentiasa memanjatkan doa semoga umat Islam tabah menghadapi dugaan berat, terutama pada bulan Ramadan al-Mubarak yang sudah di penghujung. Sesungguhnya, musuh-musuh umat tidak akan berpeluk tubuh, berdiam diri dan membiarkan umat menjalani kehidupan yang sejahtera yang berpandukan al-Quran dan al-Sunnah. Ayuh, kita telusuri sirah nubuwwah bagi mempelajari dan melaksanakan perancangan yang bijaksana dalam mengurus krisis yang melanda umat ini ...

No comments: