SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, July 24, 2014

KEPERLUAN MENDUDUKI STPM ULANGAN (RESULT, RE-CHECK, RE-TAKE)

Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia Penggal Dua (STPM P2) sudah pun diketahui. Pelbagai perspektif, analisis dan andaian dilakukan, sama ada bersandarkan kepada unjuran data, mahupun pendapat peribadi semata-mata. Banyak juga kejutan yang berlaku, sama ada yang menggembirakan, atau yang mendukacitakan.

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) sentiasa menyediakan kesempatan untuk calon STPM membuat semakan semula dan menduduki semula kertas yang dirasakan bermasalah dengan kadar yuran sebanyak RM50 bagi setiap permohonan. Kemungkinan untuk berlaku kesilapan dalam memproses keputusan STPM, walaupun bersifat kes terpencil, masih ada. Misalnya, khilaf dalam pemindahan dan penjumlahan markah, serta kemasukan markah ke dalam sistem komputer.

Semakan semula markah akan memberikan kepastian kepada calon sama ada berlaku kesilapan di peringkat MPM atau sememangnya kesilapan dalam penulisan jawapan. Hal itu boleh dijadikan ukuran untuk melakukan persiapan kertas STPM (U) pada bulan Disember. Kertas ulangan penggal 3 pula lazimnya pada bulan April supaya semua keputusan STM bersifat muktamad pada bulan Mei.

...

...

...

...

...

No comments: