SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, January 29, 2012

BLOG JUTAWAN (NO MONEY BUT TALK)

Jalan paling cepat untuk muncul sebagai jutawan ialah pergi ke premis pengurup wang dan menyerahkan RM350 untuk mendapat Rp 1 juta (sejuta rupiah Indonesia). Namun, barang diingat bahawa urus niaga di Indonesia juga main juta-juta rupiah setiap hari. Sewa hotel sahaja antara Rp 200 - 400 ribu sehari semalam!

Penulis blog (PB) masih ingat peristiwa seorang pengamin (peminta sedekah) di pasar raya Pekan Baru, Bandung melempar wang kertas Rp 1,000 yang diberikan oleh seorang pelancong Malaysia kerana jumlah "sebesar" itu hanya cukup untuk membayar caj masuk ke kamar kecil (tandas). Harga baju batik eksklusif yang sederhana boleh mencecah hingga Rp 3 juta. Pendapatan karyawan (pekerja) di pasar raya masih dianggap sangat rendah kerana jumlahnya hanya sekadar Rp 700 ribu hingga Rp 1 juta sebulan.

Kalau orang Malaysia ingin bertaraf jutawan di Amerika Syarikat, jumlah RM yang perlu disediakan ialah RM3.2 juta hingga RM3.5 juta, bergantung kepada kadar pertukaran wang asing yang berubah-ubah. Kalau orang Indonesia pula perlukan Rp 1 trilion untuk menikmati tahap jutawan Amerika Syarikat. Keadaan lebih teruk kalau dinisbahkan dengan paun sterling England yang bersamaan RM6 - RM8 bagi satu £1.

Maka, dari segi kewangan, status jutawan akan berbeza antara lokasi geografi. Ramai orang yang sanggup mengambil risiko menceburi bidang perniagaan yang penuh liku dan tipu daya, selain kemunculan pesaing baharu sepanjang masa. Dianggarkan 20 peratus berjaya sekurang-kurangnya menghampiri impian itu, manakala baki yang lain kecundang dan sebahagian mereka masuk dalam senarai Jabatan Insolvensi apabila diisytiharkan sebagai muflis.

Bagi seorang guru seperti PB, menjadi jutawan bacaan (jumlah perkataan yang dibaca), jutawan penulisan (jumlah perkataan yang ditulis) atau jutawan pengunjung barangkali sudah cukup baik. Coretan ini pun ditulis sempena pencapaian 500,000 paparan (setengah juta) yang dibaca oleh sejumlah hampir suku juta orang pengunjung blog ini. Tiada niat untuk berasa riak atau bangga diri justeru termasuk dalam perkara yang tercela (mazmummah).

Blog ini muncul atas daya usaha Panitia Bahasa Melayu, SMK St. Michael, Ipoh (SMI) untuk menggalakkan guru-guru Bahasa Melayu memanfaatkan konsep pembelajaran elektronik (e-learning). Masukan atau entri blog lebih menjurus kepada perkongsian pengalaman dan pengetahuan antara pencinta ilmu. Tiada ikatan dan tiada paksaan antara PB dengan pengunjung blog.

Apabila blog ini mula mendapat perhatian, PB harus membalas kepercayaan rakan followers dan pengunjung blog yang lain menyajikan bahan-bahan penulisan yang berguna untuk bacaan lebih lanjut. Sebagai tanda sokongan kepada murid sekolah yang mempelajari komsas, PB memperuntukkan sebahagian besar penulisan terhadap antologi dan novel yang sedang digunakan. PB berpendapat bahawa murid berhak mendapat pandangan alternatif tentang pembelajaran komsas selain di bilik darjah atau buku rujukan komersial di pasaran.

Dengan batasan sumber yang ada, tentu terdapat banyak perkara yang masih kurang. Sumber yang dimaksudkan ialah dari segi masa. Sesuatu analisis dan kajian yang menyeluruh perlu kepada tumpuan dan melepaskan peruntukan masa untuk kegiatan lain. Namun, PB sangat yakin bahawa pengunjung blog, khususnya calon peperiksaan awam bakal beroleh manfaat dan motivasi terbaik apabila singgah membaca laman blog yang ditulis dengan merujuk kepada pakar...

No comments: