SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, January 23, 2012

WARGA ASING "TAWAN" KUALA LUMPUR (DISAPPEARED OF LOCAL CHINESE)

Kuala Lumpur, Ahad: 22.1.12 / 28 Safar 1433

Pagi ini kaum Cina berkumpul bersama keluarga untuk makan besar sempena sambutan tahun baharu naga. Maka, tidak hairanlah bahawa kegiatan perniagaan di kawasan bandar agak lengang kerana kebanyakan tauke menutup premis masing-masing. Namun, gedung beli-belah dan pasar raya beroperasi seperti biasa.

Ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur dihuni oleh sebahagian besar "orang luar". Maksudnya, penduduk jati Kuala Lumpur mungkin hanya separuh. Apabila tiba musim perayaan, separuh penghuni kota yang lain akan berpusu-pusu memenuhi lebuh raya menuju kampung halaman masing-masing. Kuala Lumpur lengang sebentar, kecuali di Jalan Tuanku Abdul Rahman yang menjadi tumpuan pembeli fabrik dan pakaian secara borong atau runcit. 
Cuti umum turut membabitkan pekerja warga asing. Maka, mereka pun mengambil kesempatan berlibur sambil melaram sakan di bandar raya Kuala Lumpur yang sangat mereka kagumi. Sukar hendak dibezakan yang mana buruh kasar dan yang mana buruh mahir.

Wajah-wajah Bangladesh, Indonesia, Myanmar, Nepal dan Vietnam membanjiri lokasi strategik ibu kota. Mereka berbelanja di lokasi tumpuan seperti Menara Berkembar Petronas dan Sogo. Mereka tidak ragu membuat pesanan makanan dan minuman di restoran yang ada kelas!

Barangkali sebahagian warga tempatan berasa cuak melihat kelibat warga asing yang berduyun-duyun itu. Pasukan keselamatan juga diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga supaya tidak berlaku sebarang bentuk provokasi yang berpotensi mencetuskan rusuhan dan sengketa antara kumpulan yang berlainan negara itu. Pemantauan menerusi kamera litar tertutup dan cermin mata ikan di lokasi tumpuan turut dilakukan dengan lebih serius.

Dari sudut yang lain, sebagai perantau, kesempatan berkumpul dengan rakan satu negara bukanlah perkara yang ganjil. Rakyat Malaysia di luar negara seperti di Amerika Syarikat dan United Kingdom juga melakukan perkara yang serupa. Di situlah mereka dapat "membalas dendam" bercakap loghat daerah masing-masing, di samping berkongsi cerita, mahupun cuba mencari jodoh...

No comments: