SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, January 28, 2012

KEKUATAN SBP DAN SEKOLAH PREMIER (LEGEND OF AN EFFECTIVE SCHOOL)

"No such Oxford University here. By the way, which college you to?" Agaknya begitulah cakap mat saleh yang ditanya oleh Engku Zainuddin, bekas pelajar Star, Ipoh dan Maktab Tentera Di-Raja Sungai Besi yang ditawarkan tempat di sebuah kolej kejuruteraan mekanikal di Oxford pada pertengahan dekad 1960-an.

Anekdot di  atas ialah versi cerita Yang Mulia Engku Zainuddin yang pernah berkhidmat sebagai pegawai atasan Exxon-Mobil, sebuah konglemerat minyak terkemuka dunia. Beliau telah bertugas keliling dunia. Selepas bersara, Engku membuka syarikat perunding dan kini dalam usia 60-an, Engku menumpukan perhatian kepada aktiviti dakwah menerusi jemaah tabligh.

Anak-anak beliau hampir semua dihantar ke ma'ahad tahfiz, tetapi akhirnya meawrisi kepintaran Engku, lalu memilih jurusan perubatan dan kejuruteraan. Seorang daripada anak Engku menguruskan perniagaan keluarga berasaskan petroleum yang diasaskan oleh Engku sendiri. Beliau berasa syukur kerana dapat membekalkan anak-anak dengan kefahaman Islam yang syumul sebagai perisai cabaran dalam kerjaya ikhtisas masing-masing.

Engku Zainuddin ialah budak Sekolah Tuanku Abdul Rahman, Ipoh (Star), iaitu sekolah berasrama penuh persekutuan yang pertama. Beliau lebih senior daripada tokoh politik seperti Tan Sri Anuar Musa, Datuk Dr. Awang Adek dan Datuk Seri Idris Jusoh yang juga bekas Starian. Banyak lagi angkatan beliau yang menyandang jawatan penting dalam dunia korporat dan kepakaran.

Ikatan bekas pelajar Star memang erat. Setiap tahun mereka menganjurkan perhimpunan semula (re-union). Walaupun sudah pasti terhadap pelbagai aliran dan fahaman politik, sebagai Starian, mereka melupakan semua perbezaan demi memperkasakan Staroba (Persatuan Bekas Pelajar Star).

Hubungan tetap diteruskan walaupun masing-masing sudah berusia agak lanjut. Mereka ingin membalas jasa sekolah yang telah membawa transformasi besar dalam hidup mereka. Tambahan pula, Staroba akan menyambut perayaan jubli emas (50 tahun),  dengan anggota mencecah 5,000 orang sahaja.

Kini, Star telah berjaya mengumpulkan sebilangan Starian sebagai guru di bekas sekolah mereka sendiri, termasuk pengetua, Haji Mohd. Hashim bin Abdul Karim. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid dan Penolong Kanan Kokurikulum ialah juga bekas Starian. Maka, kedudukan Staroba bertambah kukuh dan lebih menyerlah.

Kisah Engku Zainuddin dan Star sejajar dengan ciri sekolah berkesan iaitu kekuatan legenda atau bekas pelajar. Dalam konteks Star, persatuan bekas pelajarnya mempunyai ikatan moral dan jiwa yang sangat erat dengan sekolah. Sesungguhnya, nostalgia juga boleh dimanipulasikan sebagai faktor kritikal bagi menjana momentum kejayaan yang berterusan kepada sekolah...

No comments: