SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Wednesday, April 10, 2013

UKM WAKIL TUNGGAL MALAYSIA TERBAIK ASIA, DUNIA (AT PAR WITH AMERICAN UNI. OF BEIRUT)

Pencapaian terbaik Malaysia dalam penarafan universiti dunia ialah kedudukan ke-89 yang pernah dikecapi oleh universiti tertua negara, iaitu Universiti Malaya pada tahun 2005. Selain itu, universiti yang memperkasa bahasa Melayu, UKM pernah tersenarai sebagai universiti ke-50 terbaik dunia dalam jurusan sains dan teknologi. Pada tahun ini, Malaysia hanya berjaya memasuki carta Asia di tempat ke-87 menerusi UKM sekali lagi (senarai lengkap, klik di sini).

Penarafan yang dilakukan oleh Times Higher Education (THE) yang berpangkalan di United Kingdom itu juga turut menyenaraikan UKM sebagai universiti ke-98 terbaik dunia dalam kategori universiti yang ditubuhkan kurang daripada 50 tahun (klik di sini). Dalam kalangan negara Asia, kebanyakan universiti yang menghuni kedudukan teratas ialah dari Jepun, Korea Selatan, China, Singapura dan Taiwan. Universiti glamor Korea Selatan dan tertua di rantau Asia Timur, Sungkyunhwan, berada tangga ke-23.

Universiti terbaik dunia kini dipegang oleh California Institute of Technology yang meninggalkan Harvad di tempat kedua, dan seterusnya Stanford, Oxford, Princeton, Cambridge dan MIT. Universiti terbaik Asia, Tokyo hanya menghuni kedudukan ke-30, sambil diikuti oleh Hong Kong (34) dan National University of Singapore (40). Senarai lengkap boleh klik di sini.

Asas penarafan sejumlah 655 buah universiti yang mengambil bahagian oleh pihak THE sebagaimana yang dipetik daripada portal rasmi mereka (klik Ibid) berbunyi:

The Times Higher Education World University Rankings powered by Thomson Reuters are the only global university performance tables to judge world class universities across all of their core missions - teaching, research, knowledge transfer and international outlook. The top universities rankings employ 13 carefully calibrated performance indicators to provide the most comprehensive and balanced comparisons available, which are trusted by students, academics, university leaders, industry and governments.

Selain THE yang paling hangat diperkatakan, terdapat penarafan lain yang dibuat oleh Quacquarelli Symonds Ltd (QS) (sila klik di sini). Semua universiti penyelidikan tersenarai sebagai universiti terbaik di Malaysia: UM (kedudukan ke-156), UKM (261), USM (326), UTM (358), UIAM (401) dan UPM (601). Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia juga mempunyai sistem penarafan tersendiri apabila menganugerahkan taraf universiti apex kepada USM. 

Walaupun penarafan yang dilakukan oleh THE dan Quacquarelli bukan bersifat muktamad, tetapi sebagai petunjuk dan penanda aras di peringkat antarabangsa, kedudukan universiti yang tersenarai tetap mempunyai nilai tertentu. Naib Canselor UKM, Profesor Tan Sri Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan berkata bahawa penarafan berkenaan boleh menjadi input penting dalam proses perancangan kecemerlangan sesebuah universiti, terutama dalam bidang penyelidikan (baca seterusnya di sini). UKM telah berada pada landasan terbaik untuk muncul sebagai sebuah institut pengajian tinggi terulung di rantau sebelah sini.

Dari segi sejarah, UKM ditubuhkan pada tahun 1970 dengan menggunakan kampus Maktab Perguruan Lembah Pantai (MPLP) bersebelahan Universiti Malaya. Bermula dengan fakulti pengajian Islam, perubatan sains dan sastera, UKM boleh dianggap sebagai adik kepada UM kerana pada peringkat awal penubuhannya, sebahagian tenaga pensyarah dipinjam dari UM. Malah, sebahagian siswazah UM telah dihantar menyambung pengajian ijazah lanjutan di luar negara sebelum dilantik sebagai pensyarah UKM.

Dalam usia 43 tahun, siswazah UKM telah mendaki mercu kecemerlangan akademik, kepimpinan dan antarabangsa. Siswazah UKM telah dilantik sebagai naib canselor di UUM, UMT dan MMU, malah Profesor Muhammad Rasat (siswazah UKM) pernah memangku jawatan naib canselor UM sebelum dilantik sebagai presiden dan naib canselor Universiti Multimedia, milik Telekom Malaysia.

Pada awal penubuhannya, UKM pernah dilabel sebagai universiti kampungan justeru menggunakan bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar. Namun, apabila UKM berjaya membuktikan bahawa siswazah aliran Melayu dari sekolah menengah kebangsaan berjaya muncul sebagai profesor, doktor pakar, tokoh dan sebagainya, baharulah anggapan sinis itu berjaya dilenyapkan. Hari ini UKM menjadi rebutan pelajar terbaik program prauniversiti STPM, matrikulasi dan program asasi.

Sebagaimana IPT lain, UKM telah menyumbang terhadap kemajuan, kemakmuran dan pembangunan negara. Sebagai sebuah universiti yang disegani di peringkat antarabangsa, UKM akan terus memainkan peranan penting sebagai lambang kecemerlangan ilmu menerusi dapatan penyelidikan bertaraf dunia. Semoga UKM akan terus unggul, ulung dan unik...

No comments: