SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, April 18, 2013

KEPELBAGAIAN BIOLOGI DI UNIVERSITI MALAYA (CAMPUS LIFE)

Kampus induk Universiti Malaya (UM) terletak di tengah-tengah kepesatan bandar raya Kuala Lumpur. Nilai tanah berkeluasan 750 ekar itu dianggarkan tidak kurang daripada RM5 bilion. Sebuah syarikat korporat, UM Land, pernah menawarkan harga RM4 bilion kepada UM, sambil menyediakan pula kampus baharu seluas 3,000 ekar di Sepang lengkap dengan segala kemudahan termoden, tetapi cadangan itu mendapat bantahan meluas dalam kalangan alumni UM.
UM masih mengekalkan kawasan hijau di dalam kampus, termasuk beberapa hutan kecil, untuk tujuan pembelajaran dan kajian pelajar biologi. Berhampiran dengan Dewan Tunku Canselor, iaitu di sebelah Rumah Universiti, terdapat hutan kecil yang menjadi kawasan permainan sekumpulan monyet. Kumpulan monyet berkenaan kelihatan aktif pada awal pagi hingga menjelang tengah hari.

Gambar di atas menggunakan teknik lensa 21 kali pembesaran kerana kedudukan monyet nun jauh di sana, kemudian dipotong dan dibesarkan lagi (crop). Walaupun sepertinya keluarga monyet berkenaan pandai bergaya di hadapan kamera, hakikatnya ia suatu kebetulan. Sebuah keluarga monyet yang bahagia dengan ibu, ayah, anak dan datuk monyet.

...

...

...

...

...

No comments: