SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, July 27, 2013

BERBUKA PUASA DI HOTEL SERI MALAYSIA (THE LIMIT OF EATING AND DIGESTION)

Memang sungguh bahawa wang macam air, mengalir deras tanpa kembali ke tempat asal. Sebab itu dalam kajian ekonomi, wang juga disebut sebagai kecairan. Maknanya, memegang wang sama juga dengan memegang air yang mudah tiris dan hilang begitu sahaja!

Dari satu segi, seseorang yang memiliki wang tunai yang banyak, sama ada di tangan atau di dalam bank, memiliki kelebihan untuk menyambar peluang yang datang srcara tiba-tiba. Misalnya, tawaran lelong hartanah secara murah, tetapi perlukan pendahuluan 10 peratus tunai. Begitu juga dengan pembelian hartanah atau aset lain yang tidak membabitkan urusan hutang dengan institusi kewangan.

Dari sudut yang lain, jika tersasul menyebutnya, banyak pula saudara mara atau kenalan yang mengurat wang tunai itu sebagai hutang atas dasar kepercayaan. Kebahagiaan di tangan (wang) ditukar dengan penderitaan orang lain (peminjam wang) yang lazimnya akan sangat liat untuk membuat bayaran balik. Saudara entah ke mana-mana, sahabat entah ke mana-mana, semuanya auta!

Bagi golongan makan gaji, sebahagian besar pendapatan bulanan diperuntukkan untuk membeli keperluan asas, iaitu makanan, pakaian, hutang perumahan dan hutang kenderaan. Akaun bank tidak ubah seperti hentian sementara apabila wang itu dengan cepat bertukar tangan kepada pihak lain. Apatah lagi jika sebahagian perbelanjaan menggunakan kad kredit yang menerima jolokan sebagai wang plastik.

Hidangan yang disediakan di rumah memang enak walaupun masak secara campak-campak sahaja. Semua kandungan garam, minyak dan ramuan lain dapat dikawal supaya sesuai dengan konsep gizi seimbang. Tambahan pula, hidangan disediakan dengan penuh kasih sayang dan ikhlas.
Hanya sesekali hendak bertukar angin makan di luar, apalah salahnya, bukan begitu? Kalau sudah sekali-sekala itu, pilihlah tempat yang agak eksklusif supaya penat lelah isteri atau ibu memasak dihargai dengan sewajarnya. Peruntukan disediakan untuk makan di hotel atau restoran yang menjadi sebutan ramai.

...

...

...

...

No comments: