SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, August 28, 2014

BERAS BASMATHI DARI PUNJAB, PAKISTAN (PSYCHOLOGICAL PRICING)Program rasionalisasi subsidi turut membabitkan harga beras yang bukan lagi dkategorikan sebagai barang kawalan sepenuhnya. Hanya beras hancur 15 peratus yang dikeluarkan khas oleh Beras Nasional (Bernas) masih dijual dengan harga subsidi, iaitu RM17.00 bagi 10 kilogram. Walaupun demikian, beras edisi terhad itu masih sedap dimakan, kata seorang pengguna yang sempat ditemui.

Kebanyakan beras lain yang tidak diletakkan di bawah kawalan dijual pada harga dua atau tigakali ganda. Beras mewah pula dibungkus dalam timbangan lima kilogram dan dijual pada harga RM25.00 ke atas. Bungkusan beras berkenaan memang cantik dan keterangan asal beras juga mampu meyakinkan pengguna yang memiliki kuasa beli.

Beras yang berasaskan kesihatan seperti beras organik, beras herba, beras perang dan sebagainya juga dijual pada harga yang lebih kurang sama. Malah, pek beras kesihatan bersaiz lebih kecil, iaitu hanya satu kilogram dengan harga yang boleh mencecah RM10.00. Bagi pesakit yang disahkan menghidap darah tinggi, gout, kencing manis atau kolestrol tinggi, beras mahal dan mewah itu sebahagian proses pengubatan dan rawatan.
Bagaimanakah dengan beras basmathi yang biasa digunakan untuk masakan nasi beriyani? Harga senarai sekampit beras seperti di atas ialah RM54.90, tetapi dijual dengan harga RM36.90 untuk lima kilogram. Sebagai perbandingan, harga yang dikenakan setara dengan 20 kilogram beras subsidi Bernas yang disebut pada awal tulisan ini.

Beras basmathi import dari wilayah Punjab, Pakistan dikatakan hanya ditanam di kawasan pergunungan Himalaya yang memperoleh sumber air glasier. Persekitaran yang bebas daripada pencemaran berat di situ membezakannya dengan beras biasa yang lain. Tekstur beras juga lebih panjang, aroma yang harum dan cepat mengenyangkan apabila nasi dimakan walaupun dalam kuantiti yang sedikit.

Nasi yang ditanak daripada beras basmathi juga sesuai untuk hidangan biasa, bukan sebagai nasi beriyani atau nasi lemak istimewa. Pengambilan hidangan nasi dalam kuantiti yang sedikit tetapi mengenyangkan itu juga bererti tidak berlaku pembaziran dari segi perbelanjaan. Harganya mungkin empat kali ganda lebih mahal, tetapi tempoh menghabiskannya pula empat kali lebih lama.

Seperti kebanyakan jenama mewah (melebihi keperluan asas), beras basmathi sengaja dijual pada harga diskaun, iaitu lebih murah daripada harga senarai. Kalau pakaian dan kasut dijual pada harga diskaun 50 peratus pada hari biasa dan ditambah lagi potongan sebanyak 20 peratus pada musim promosi, demikian juga dengan beras basmathi dan beras kesihatan yang lain. Hal itu memang lumrah sebagai taktik jualan, justeru mana mungkin peniaga sengaja mahu menempah kerugian.

Melengkapkan lagi taktik diskaun ialah harga psikologi yang bertujuan memancing kecenderungan pengguna untuk membayar harga yang lebih murah. Tingkat harga RM54.90 (bukan RM55.00) atau RM36.90 (bukan RM37.00) ialah contoh psikologi harga yang menjadi amalan jualan sekian lama (klik di sini, di sini, di sini dan di sini). Kajian tentang psikologi harga merupakan antara isi kuliah pengenalan pengajian perniagaan di peringkat prauniversiti ...

No comments: