SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, August 2, 2014

BUNGA PUJAAN DIRAYU ORANG (THE OTHER SIDE OF FEELINGS)

Budak zaman sekarang mungkin berasa janggal untuk bermadah atau berkias macam zaman ibu bapa mereka dahulu. Hal ini banyak dipengaruhi oleh wahana komunikasi maya masa sebenar yang lebih banyak ujaran spontan dan parodi. Jenuh guru bahasa cuba menerapkan unsur kecindan dan keindahan bahasa ketika pembelajaran komponen sastera (komsas), tetapi murid menganggapnya hanya sebagai gaya akademik, serta tidak berkaitan dengan pengalaman dunia remaja yang sedang dilalui.

Dalam bahasa saintifik, bunga tergolong sebagai flora yang sangat kritikal dalam memastikan keseimbangan ekosistem menerusi fungsi biologi yang tertentu. Bunga bukan sekadar hiasan seni taman (lanskap hortikultur), tetapi memiliki kelebihan yang tersendiri, contohnya sebagai pengusir binatang berbisa, aroma rawatan dan sebagainya. Hakikatnya, masih banyak penyelidikan yang boleh dilaksanakan bagi membongkar misteri anugerah Ilahi yang mempersonakan ini.

Jalur kesusasteraan pula sering mengangkat bunga sebagai bahasa perlambangan (metafora), khususnya merujuk kaum perawan (wanita muda yang masih bujang). Pasangan perlambangan bunga sudah tentunya kumbang yang mewakili kaum pria (lelaki muda). Penulis lirik lagu sebelum alaf tiga masih banyak menggunakan bunga bagi menggambarkan perasaan terhadap perawan.
gambar diambil menerusi mod makro samsung galaxy
siapa tahu nama bunga ini?
(lokasi: Cameron Highland)

Bagi kaum usahawan yang hanya nampak duit dan keuntungan semata-mata, segala sumber digembleng ke arah itu. Malah, minat menanam bunga sebagai satu hobi pada mulanya boleh berkembang menjadi punca pendapatan yang sangat lumayan. Namun, penjagaan bunga menagih darjah kesabaran yang tinggi kerana begitu banyak musuh (serangga perosak) yang mengakibatkan usia bunga terancam separuh jalan.

Eddy Solitonga, dari seberang, pernah mendendangkan sebuah lagu yang sangat popular dan bertaraf malar hijau (evergreen) iaitu 'Bunga Pujaan'. Lirik lagu berkenaan mengisahkan pencarian seorang pria terhadap perawan idaman yang berakhir dengan kesudahan buruk, tetapi dia masih sudi menerima perawan berkenaan. Pengajarannya ialah pergaulan bebas atau kecuaian dalam hubungan bukan mahram menjerumuskan pasangan sejoli ke arah dosa, maksiat dan kehilangan maruah sekelip mata.

Kumpulan The Mercy's pernah dikenali lewat lagu 'Bunga Mawar', Dato' Shake dengan 'Bungaku', lagu lama 'Bunga Tanjung', Bunga Melor', 'Teratai' dan banyak lagi. Namun,era bunga sebagai pilihan perlambangan sudah berlalu. Karya Ahmad Nawab, M. Nasir dan Saari Amri sebagai contoh tidak lagi memberi temapat yang istimewa terhadap bunga. Generasi Y juga semakin asing dengan perlambangan bunga

...

..

No comments: