SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, August 30, 2014

LOKASI KONTROVERSI DI BANDARAYA IPOH (BRIDAL MEMORIES)

Benarkah bandaraya Ipoh menjadi pilihan golongan pesara? Benarkah Ipoh harus menunggu Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah dipindahkan sebelum boleh membina bangunan pencakar langit? Benarkah daya tarikan pelancongan bandaraya Ipoh kurang mengancam?

Tinggalkan sahaja persoalan di atas kepada golongan pengkaji dan penulis amatur kerana tulisan ini bakal menjengah sisi Ipoh yang berlainan daripada biasa (klik di sini). Peristiwa model pengantin dengan sesi penggambaran yang tidak peka dengan sensitiviti masyarakat hingga disabitkan kesalahan di mahkamah tersebar ke seluruh negara dan warga maya sejagat. Dua pilihan raya umum yang terkini juga membawa pelbagai cerita politik yang masih diperkatakan.
Apakah yang dilakukan oleh pemuda berpakaian Melayu lengkap dengan tengkolok sekali dalam gambar di atas? Kelihatannya dia hendak melintas jalan yang sibuk di seberang kedai buku Mubaruk yang menjadi tumpuan warga Ipoh. Dia macam baharu selesai suatu urusan di celah-celah deretan kedai lama bijih timah di situ.

Pokok yang dibiarkan tumbuh di tepi dan hadapan kedai seolah-olah mahu memberitahu betapa bangunan yang tersergam telah wujud sejak sekian lama. Tingkap usang, warna cat yang kian pudar dan label perniagaan yang senget juga mengukuhkan andaian itu. Persekitaran silam di tengah kemajuan bandaraya Ipoh sesuai untuk lokasi penggambaran filem cereka dan dokumentari.


Andai kata, pada hari yang tertentu hanya basikal, beca dan kereta lama sahaja dibenarkan lalu di kawasan berkenaan, maka suasana zaman kegemilangan bijih timah akan muncul semula. Jika Melaka Bandaraya Bersejarah berjaya diwartakan sebagai tapak warisan oleh Unesco, mengapa tidak Ipoh? Sebuah muzium hidup dapat dijelmakan secara berjadual.
Jawapan kepada pelakuan pemuda Melayu bertengkolok tadi terserlah apabila melewati lorong sempit di atas. Rupa-rupanya banyak orang keluar masuk. Terdapat beberapa orang jurukamera yang merakam gaya pengunjung yang sanggup membayar harga yang ditetapkan.

Di pertengahan lorong itu terdapat sebuah pentas yang sederhana, tetapi mempunyai latar belakang lukisan grafiti yang barangkali istimewa pada pandangan sekian ramai pengunjung. Mungkin juga kedai fotografi tertentu menawarkan pakej penggambaran yang sengaja digembar-gemburkan. Segalanya barangkali dan mungkin, hanya belum sah secara tuntas.

Jalan Iskandar Shah berjiran dengan masjid negeri, stesen kereta api, ibu pejabat polis kontinjen negeri, padang Ipoh (Ipoh Padang?) dan SMK St. Michael. Pengantin bertengkolok dan rombongan tadi kemudian diperhatikan beredar untuk meneruskan sesi penggambaran di kawasan stesen kereta api. Ipoh tidak sepatutnya bergantung kepada peristiwa gempar, tetapi rancangan promosi yang mantap ...

No comments: