SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, August 10, 2014

SOALAN BERKEMUNGKINAN EKONOMI MALAYSIA STPM (LEARNING OUTCOME BASED)

Dokumen utama pembinaan item soalan peperiksaan ialah sukatan pelajaran. Bahagian penting sukatan pelajaran pula ialah hasil pembelajaran (hp). Boleh dikatakan semua buku teks Ekonomi Malaysia memaparkan hp sama ada di sebelah kanan atau kiri muka surat permulaan sesuatu subtajuk.

Buku latihan, modul soalan topikal dan kertas spesimen peperiksaan juga didapati menyedari hal berkenaan. Maka, pelajar prauniversiti tingkatan 6 sudah boleh merancang latihan kendiri dengan merujuk keperluan setiap hasil pembelajaran. Memandangkan setiap satu soalan esei hanya memperuntukkan 6 markah, calon hendaklah mengehadkan isi jawapan sebanyak 3 sahaja, serta huraian yang berpatutan dalam tempoh 9 minit sahaja.

Peperiksaan bukan sahaja tentang jumlah fakta yang dikuasai atau aplikasi teori, tetapi lebih kepada kebijaksanaan calon menulis kesemua jawapan yang dikehendaki (menepati tugasan soalan) dalam tempoh masa yang ditetapkan. Calon mesti bijak memperuntukkan masa menjawan sejajar dengan peruntukan markah. Maka, ujian masa yang kerap bakal membantu calon beroleh kecekapan dalam merancang dan menulis jawapan yang lengkap.

Kecekapan yang dimaksudkan ialah ketepatan dalam mengenal pasti tugasan soalan berasaskan kata kunci ayat soalan.

...

...

...

...

...

...

No comments: