SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, August 1, 2014

PESANAN KHATIB MASJID KAMPUNG PASIR DULA: KEKALKAN SEMANGAT RAMADAN (NON-STOP GOOD DEEDS)

Musafir yang memulakan perjalanan sesudah waktu Subuh hendaklah menunaikan solat fardu Jumaat. Kelonggaran (rukhsah) untuk melakukan jamak taqdim (dan qasar) dengan solat asar masih dibenarkan. Demikian pendapat yang kuat berdasarkan mazhab Shafie.

Soalan tentang perkara di atas pernah diuji dalam peperiksaan PMR beberapa tahun yang lalu. Di Malaysia, tiada masalah untuk mencari masjid ketika perjalanan. Kewujudan sesebuah kampung ditandai dengan tersergamnya sebuah masjid di kedudukan strategik
Penulis blog (PB) seisi keluarga bergerak dari Sura kira-kira pukul sebelas pagi. Masuk waktu zuhur ialah sekitar pukul 1.20 petang. Maka, PB membuat keputusan untuk singgah gi Masjid Kampung Pasir Dula di Hulu Telemung. 

Jalan masuk ke masjid agak curam dan sempit. Walaupun banyak kereta yang terus bergerak hingga ke perkarangan masjid, PB memilih untuk meletak kenderaan di kawasan lapang tepi jalan. Seronok juga menapak sambil dapat bersama dengan kumpulan saudara se-Islam dari Bangladesh dalam jumlah yang besar juga.

Asas binaan masjid ialah kayu yang menandakan bahawa masjid itu telah berusia dan bersejarah. Terpampang satu papan tanda projek naik taraf masjid. Didapati bahawa sebahagian jemaah yang berstatus musafir. 

...

...

...

No comments: