SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Sunday, December 26, 2010

INTERLOK NOVEL TERBAIK KOMSAS (THE TRUTH ALWAYS PREVAIL)

Pengenalan

Keputusan mengekalkan novel Interlok sebagai teks komsas tingkatan 5 bagi zon Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya), Selangor dan Negeri Sembilan memang tepat. Naskhah tulisan Dato' Abdullah Hussain, sasterawan negara kelapan (1996) bahkan layak diketengahkan sebagai teks novel tunggal negara jika tiada pembahagian teks mengikut zon. Interlok bercirikan pensejarahan munculnya masyarakat majmuk di Tanah Melayu menerusi watak-watak tiga kaum utama di semenanjung, iaitu Melayu, Cina dan India.
Interlok edisi murid dicetak setebal 426 muka surat, termasuk empat halaman glosari dan tiga halaman biodata. Novel dibahagikan kepada 4 bahagian, iaitu buku satu (Keluarga Seman, 1-100), buku dua  (Keluarga Cing Huat, 101-208), buku tiga (Keluarga Maniam, 209-284) dan buku empat (Interlok, 285-418). Apabila membaca novel Interlok, pembaca akan berasa seolah-olah turut berada di tempat peristiwa yang diperincikan, mendengar sendiri percakapan watak dan menyelinap masuk dalam fikiran dan perasaan mereka.

Buku Satu

Buku Satu terus memperkenalkan Seman, anak tunggal pasangan Mak Limah dan Pak Musa yang dahulunya berkahwin tanpa restu ibu bapa. Seman tidak disekolahkan, sebaliknya hanya dihantar mengaji al-Quran dengan Lemai Man yang berasal dari Sumatera. Seman, 20 tahun menjadi harapan Mak Limah setelah Pak Musa terlantar bergelut dengan batuk berdarah.

Usaha berubat dengan pelbagai dukun, yang terakhir dengan Pak Utih, tidak berhasil. Akhirnya, Pak Musa pergi dengan meninggalkan teka-teki kepada Seman tentang rahsia tanah dan harta benda yang mereka usahakan sebenarnya milik orang lain. Mak Limah tidak tahu tentang hal itu kerana pada pegangan Pak Musa, itu urusan orang lelaki.

Usai pengkebumian yang disertai masyarakat sekampung, Seman bagai orang gila mencari-cari kalau ada wang yang disembunyikan oleh Pak Musa, tetapi hampa. Seman gagal menebus hutang yang berjumlah sepuluh ribu ringgit kepada Cina Panjang (Cing Huat), tauke kedai runcit yang membeli tanah yang didiami keluarga Seman atas nama Pak Musa. Seman dan Mak Limah akhirnya terusir keluar dan enggan menerima pertolongan (Cikgu) Lazim kerana khuatir terhutang budi.

Buku Dua

bersambung...

3 comments:

Anonymous said...

tanxs...

khairunnisa said...

cikgu , buku dua tak ada ke ? huhu

cikgu azhar said...

terima kasih atas perhatian

buku 2 bahagian 1 telah dipaparkan; yang lain insya-Allah berikutan.