SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, December 21, 2010

SMI SEKOLAH HARIAN TERKEMUKA (REBRANDING MICHAELIANS)

Bunyinya seolah-olah bajak wangkang, masuk bakul angkat sendiri dan kagum pada diri sendiri. Sikap ujub itu memang tidak sihat sebagai pegangan mana-mana individu atau organisasi. Namun, jika dipositifkan sebagai satu cogan kata atau slogan untuk motivasi tanpa niat berbangga-bangga keterlaluan atau menunjuk-nunjuk, tiada sebarang kesalahan dari segi etika dan moral dilakukan.

Cakap-cakap (claim) seumpama di atas memang tidak bernilai dalam konteks penarafan dan penyelidikan, melainkan telah menjalani proses audit kualiti dan analisis data. Maka, beranikah SMK St Michael, Ipoh (SMI) tampil dengan jenama dan slogan berkenaan? Adakah tindakan sebegitu bakal menyinggung perasaan mana-mana pihak lain yang kurang senang dengan cara promosi yang hebat itu?
Tan Sri Ismail Omar (kanan), ketua polis negara 
mulai 12.9.10 contoh terbaharu bekas Michaelian terkemuka

SMI mempunyai asas  untuk menggunakan slogan keramat itu. Sebagai sebuah sekolah premier yang berusia hampir 100 tahun, jasa serta sumbangan SMI terhadap negara tidak mungkin dapat dipadam daripada catatan tinta sejarah. Reputasi SMI tidak dibina dalam tempoh sehari dua!

Tahun 2012 melengkapkan pusingan pertama seabad SMI di persada pendidikan tanah air. Hingga kini, SMI terus dipandang tinggi oleh masyarakat dan mendapat kepercayaan ibu bapa untuk pendidikan anak-anak mereka. Sekolah dominasi budak laki-laki itu turut mendapat perhatian pelajar perempuan yang memilih pengajian prauniversiti tingkatan 6 kerana rekod pencapaiannya yang cemerlang.

Sesi persekolahan 2011 mulai 3 Januari nanti bakal menyaksikan sejumlah kira-kira 320 orang murid baharu tingkatan satu mendaftar masuk untuk 9 buah kelas yang diperuntukkan. Selepas itu biasanya banyak kes rayuan perlu dilayan justeru permintaan ibu bapa terhadap tempat murid di SMI memang tinggi. Mereka beranggapan bahwa SMI bukan calang-calang sekolah (high class).

Budak SK St Michael 1 ketika proses mengesahkan tempat di SMI

Dari segi kemudahan fizikal sekolah dan tenaga pengajar, boleh dikatakan bahawa semua sekolah bantuan kerajaan dan sekolah bantuan modal tidaklah wujud jurang yang begitu luas. Namun demikian, sekolah berkesan akan berbeza dari segi legenda dan persekitaran pembelajaran. Jika SMI berjaya memberi harapan yang lebih baik kepada ibu bapa, jenama SMI bakal kekal mengukuh bagi pusingan abad yang kedua kelak...


No comments: