SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, December 30, 2010

RAKAN SAFEE SALI BERKUNJUNG KE RUMAH (THE CHANGING OF SCRIPT)

Dahulu mereka hanyalah anak murid yang ditempatkan dalam sebuah bilik darjah yang dikongsi dengan 30 hingga 40 orang rakan sebaya yang lain. Mereka datang sebagai remaja yang baharu hendak meneroka peluang pembelajaran sebagai bekal kehidupan. Bilik darjah menjadi jendela dunia kecil dan taman ilmu tempat mereka bermain-main dengan eksperimen minda, menggilap bakat yang terpendam dan menemukan nama kepada peristiwa yang disaksikan sendiri atau titipan pengalaman orang lain.

Beberapa tahun berselang, mereka muncul sebagai pemuda dan pemudi yang telah membuat keputusan tentang haluan masing-masing setelah melepasi beberapa proses kelayakan dan pencapaian. Daripada status murid yang harus akur dengan sistem yang dilalui, kini mereka telah pun berdikari. Sesekali mereka juga teringin menoleh alur zaman yang membentuk mereka hingga detik ini.
Fitri, dahulunya pernah menghuni asrama SMK Gunung Rapat bersama-sama jagoan muda bola sepak Asia Tenggara, Safee Sali. Fitri memasuki kelas rancangan khas (RK), manakala Safee si budak Tapah itu memasuki kelas Akademi Sukan (AS). Senior mereka ialah si Zulhuzaimy, aktivis drama dan teater yang sedang meningkat naik. Dahulu mereka sama-sama mengejar pelangi, kini mereka telah menggapai awan nan tinggi.

Fitri meneruskan pengajian tingkatan empat di SM Teknik, Persiaran Brash Ipoh, tempat penulis blog (PB) bertugas. Takdir menemukan Fitri sebagai murid dan PB sebagai guru Bahasa Melayu di kelas 4 dan 5 jurusan Elektrik. Setelah itu Fitri diterima masuk ke UiTM dalam bidang yang sama.

Masa terus melakarkan perubahan. Fitri kini bergelar jurutera sebuah syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di sebuah negeri di utara semenanjung. Fitri bakal menurut jejak langkah Safee Sali untuk bergelar sebagai sang arjuna kepada seorang 'pujaan hati'.

Kunjungan singkat Fitri mengingatkan PB kepada banyak lagi peristiwa yang kini bagai angin lalu yang sesekali singgah semula memuput kenangan. Antaranya ketika melewati padang polo, seseorang telah menyapa PB. Dia dengan bangganya memberitahu bahawa seorang rakannya yang sering "dikenakan" oleh guru Bahasa Inggerisnya sedang berkuliah di sebuah fakulti perubatan di Scotland, dan guru BI yang "sempoi" (simple) itu ialah...PB.

No comments: