SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, May 16, 2013

APA ADA PADA SIJIL? (THE VALUE OF RECOGNITION)

Tidak semua cara berfikir yang mudah (simplistik) itu baik, benar dan berguna untuk kehidupan. Sebagai contoh, orang awam biasa mungkin beranggapan bahawa "apalah yang ada pada nama" dan "usah menilai buku berdasarkan kulitnya". Namun, bagi ahli perniagaan bertaraf antarabangsa, proses penjenamaan yang memiliki aura dan daya tarikan yang bersifat eksklusif ialah strategi kritikal yang menentukan jatuh bangun syarikat dalam persekitaran yang sukar diramalkan.

Dunia pendidikan juga mengalami perkara yang lebih kurang sama. Orang-orang yang tidak tahu menghargai ketinggian ilmu dan susah payah proses pembelajaran dengan mudahnya mengatakan bahawa ijazah yang berjela-jela tidak mendatangkan makna kalau ..." Hujah dangkal seperti itu terkeluar kerana korelasi yang sipi antara pengangguran siswazah dengan kehendak (nafsu) industri dan pasaran. 

Mujur juga bahawa cara berfikir secara mudah itu hanyalah bersifat perca atau pinggiran dalam konteks arus perdana sepanjang zaman. Pembaharuan dan penambahbaikan dalam penjenamaan terus menjadi penting dalam dunai perniagaan. Demikian juga dengan permintaan terhadap akses pendidikan yang diberi penarafan berdasarkan gred sijil, diploma dan ijazah bukan sahaja tidak berkurangan, bahkan melonjak lebih tinggi.
Sijil yang tulen ibarat iklan yang tidak dapat dinilaikan dengan wang ringgit. Sijil ialah suatu bentuk pengiktirafan yang mempunyai nilai yang tertentu. Sijil ialah suatu bukti berdokumen bahawa seseorang itu telah mencapai sesuatu tahap dalam bidang yang diceburi.

Pagi tadi, dalam majlis jamuan khas hari guru, tiga orang guru ekonomi termasuk penulis blog (PB) dianugerahkan sijil atas pencapaian cemerlang calon STPM kohort terakhir sistem terminal tahun lalu. Sijil berkenaan ditandatangani oleh pengerusi PIBG sekolah. Tiga panitia terbaik STPM 2012 ialah Panitia Sejarah, Panitia Biologi dan Panitia Ekonomi. Pihak PIBG juga bermurah hati menyediakan hadiah iringan berupa wang tunai untuk dikongsi oleh anggota panitia yang berkenaan.

Mata pelajaran Ekonomi telah menyumbang gred A tertinggi bagi jurusan kemanusiaan, iaitu mengatasi mata pelajaran lain termasuk Pengajian Am. Hanya kerana gred hujung yang juga tinggi, kedudukan mata pelajaran Ekonomi berjaya dipintas. Sepertimana laporan Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM), masalah utama calon ekonomi ialah bahagian penulisan esei.

PB juga pernah beroleh sijil yang sama ketika bertugas di SM Teknik Ipoh beberapa tahun yang lalu selaku ketua panitia sejarah yang mencatat kelulusan 100 peratus buat julung-julung kalinya di sana. Sudah tentu bahawa kejayaan itu bukan untuk membangga diri atau riyak, sebaliknya rasa syukur kerana hasil usaha berpasukan sekalian anggota panitia mendapat pengiktirafan. Sijil yang diterima bukan diukur dengan nilai wang ringgit, tetapi sebagai penanda aras pencapaian ikhtisas kepimpinan dan kepintaran kumpulan.

Mungkin kerjaya keguruan belum begitu biasa menayang sijil sebagaimana ahli ikhtisas yang lain, contohnya doktor pakar, perunding imej dan jurutera. Tidak semestinya tayang sijil bermaksud untuk berlagak dan angkuh. Hakikatnya, sijil tanda pengiktirafan mendorong seseorang itu untuk meningkatkan keupayaan ikhtisas dalam bidang masing-masing, di samping sebagai bonus untuk meyakinkan pelanggan (di sekolah: pihak yang berkepentingan, terutama murid dan ibu bapa) bahawa mereka menerima perkhidmatan yang terbaik...

No comments: