SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, November 1, 2013

MUFLIS BUKAN PENGHUJUNG KEHIDUPAN (NO MONEY NO TALK)

Jabatan Insolvensi Malaysia (MDI, klik di sini atau di sini) melaporkan lebih suku juta orang (251,209) disahkan muflis sejak tahun 1924. Data muflis antara tahun 2007 hingga 2013 menunjukkan arah aliran yang berterusan meningkat dengan membabitkan 116,488 kes. Purata kes muflis dalam tempoh berkenaan ialah 60 orang setiap hari (klik di sini untuk maklumat lanjut).

Golongan berusia seawal 25 tahun hingga 34 tahun mewakili 20.09 kes, iaitu ketiga tertinggi selepas kumpulan umur 35 - 44 tahun (34.31 peratus) dan kumpulan umur 45 - 54 tahun (26.49 peratus). Kumpulan warga emas (55 tahun dan ke atas; kini sudah diubah kepada 60 tahun dan ke atas) turut mencatat 11.77 peratus kes muflis. Kaum Melayu mewakili hampir separuh daripada jumlah kes (45.10 peratus), manakala punca muflis semuanya berkaitan dengan hutang bank dengan had RM30,000.

Perisytiharan muflis dibuat atas perintah mahkamah setelah berpuas hati dengan permohonan pihak pemiutang (bank yang memberi hutang) sebanyak 99.2 peratus atau permohonan suka rela sebanyak 0.8 peratus oleh individu yang gagal melunaskan hutang. MDI sedang berusaha untuk mempromosi konsep muflis yang baharu sebagai pelindung, bukan sebagai penghujung kehidupan.

Setakat ini MDI berjaya membantu sejumlah 28 peratus individu muflis untuk kembali kepada status sebelumnya. Mengapakah 72 peratus lagi tidak dapat dijejaki atau dikesan? Adakah tanggapan masyarakat terhadap status muflis begitu buruk?

Seorang bekas pegawai tinggi bank perdagangan memilih skim persaraan sukarela (VSS) apabila berlaku proses penggabungan institusi kewangan sedikit masa dahulu. Kemudian, dia menceburi bidang perniagaan dengan membuka sebuah kafe siber. Malangnya, beliau tidak mampu bertahan dengan taktik perniagaan sedia ada sehingga akhirnya diisytiharkan sebagai muflis.

Seorang ahli perniagaan lain pernah menikmati zaman kegemilangan pada era bullish run pasaran saham pada tahun 1993, kekal bertahan untuk beberapa lama, tetapi akhirnya bermasalah juga sejak beberapa tahun yang lalu. Dalam tempoh muflis, beliau menerima tawaran menunaikan ibadah haji, tetapi tidak dapat berbuat demikian dengan status itu. Namun, rakan jemaah beliau di masjid tidak pernah menyisihkan beliau, malah tetap mesra seolah-olah tiada apa-apa yang berubah.

Luka di tangan nampak berdarah, luka di hati siapa yang tahu? Demikian ibarat kepada individu yang menanggung status muflis. Walaupun pada zahirnya seorang muflis masih boleh boleh mengukir senyuman, tetapi rintihan hati nan pilu terpaksa ditanggung seorang diri.

Di negara maju, banyak usahawan berjaya pernah muflis beberapa kali, justeru status muflis ialah langkah menstruktur semula pembayaran hutang. Masyarakat juga bersikap terbuka tanpa melontarkan cemuhan secara melulu. Maka, MDI perlu mencari strategi yang paling baik bagi membetulkan tanggapan masyarakat kita terhadap status muflis. 

...

...

,,,

No comments: