SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, November 30, 2013

ADILA DAN AISHAH HANYA SECEBIS KISAH (TO WHOM IT MAY CONCERN)

Minggu terakhir bulan November dihangatkan dengan kisah dua orang wanita Melayu Islam nun jauh di benua Amerika Utara dan Eropah. Walaupun banyak cerita cuba disingkap, banyak lagi cerita yang masih tidak diketahui. Kebenaran lazimnya memakan masa yang panjang hingga melangkau beberapa generasi.

Adila binti Hussin (McGhee, nama suami baharu), 43, siswazah pengajian Islam UKM, berasal dari Ipoh dan kini menetap di sebuah pekan kecil dalam daerah Richmond, Amerika Syarikat. Adila menyangkal khabar angin yang mengatakan dirinya sudah murtad gara-gara penyebaran artikel sebuah gereja yang memanipulasi keadaan. Adila memiliki tiga orang anak hasil perkahwinan pertama di Malaysia (klik di sini).

Siti Aishah binti Abdul Wahab, 69, bekas pelajar Kolej Tunku Kurshiah, Seremban dan London School of Economics, diberitakan terkurung dalam sebuah rumah pangsa di Brixton, London bersama sepasang suami isteri keturunan India kerana terpengaruh dengan aliran Mao (komunis) sejak lebih empat dekad. Berita terkini bersumber daripada Kamar Mautum, 79, kakaknya antara lima beradik (daripada 12 orang) yang masih hidup. Mereka bertemu di sebuah lokasi rahsia menerusi kerjasama Scotland Yard, sebuah agensi perisikan Britain (berita selanjutnya klik di sini).

Umat Islam memang prihatin tentang saudara seagama yang teraniaya, dizalimi atau tersalah haluan. Harapan mereka sentiasa berbunga agar apa-apa jua khabar buruk yang disampaikan sebagai palsu belaka. Bagi umat Islam, aqidah ialah perkara paling utama dalam kehidupan mereka dan tidak dapat dikompromi sedikit pun.

Maka, pengakuan Adila bahawa dirinya tetap berpegang teguh terhadap syahadah, malah berterusan membimbing suami tentang Islam sangat melegakan. Demikian juga berita yang dibawa balik oleh Kamar Mautum yang ditemani oleh Hishamuddin Rais (yang juga pernah beberapa dekad menetap di England) bahawa adiknya itu bersetuju untuk pulang ke tanah air dalam tempoh sembilan dan membaca al-Quran. Walaupun Aishah sudah tidak boleh berbahasa Melayu, jika dia berada dalam persekitaran tempatan, perkara itu mudah sahaja sebagaimana yang dibuktikan oleh pendatang Bangladesh dan Nepal yang langsung tidah pernah bertutur bahasa Melayu sebelumnya.

Masyarakat Islam betapa pun telah jauh daripada amalan kehidupan yang dikehendaki dalam syariat, di hati mereka masih bersemi cahaya iman walaupun mungkin malap sahaja. Rakyat Bosnia Herzegovina tidah ubah seperti masyarakat Barat yang lain dari segi luaran, tetapi apabila dizalimi oleh puak Serbia yang pernah berjiran dan berbaik dengan mereka, telah berpaling semula kepada ajaran Islam dan saudara seagama. Cahaya yang malap tadi mula bersinar dan menjadi terang semula.

Sejak kejatuhan empayar Uthmaniyyah Turki pada tahun 1924, nasib umat Islam menjadi terumbang-ambing. Kekuatan kesarjanaan, politik, ekonomi, sosial dan dakwah umat Islam menghadapi cabaran getir fahaman sekular dam proses pembaratan. Rejim boneka di rantau strategik umat Islam berjaya muncul sebagai pencatur agenda Barat yang menaruh dendam kesumat terhadap umat Islam rentetan kekalahan mereka dalam beberapa siri Perang Salib.

Barat juga berasa cemas dengan perkembangan pesat Islam di negara masing-masing, lalu mengenakan pelbagai tekanan yang tidak masuk akal dan bertentangan sama sekali dengan pendirian hak asasi yang mereka sendiri perjuangkan. Amerika Syarikat, Australia dan negara-negara Eropah juga semakin bimbang dengan profil demografi di sana yang menunjukkan bahawa dominasi kaum kulit putih kian lemah. Barat mungkin berjaya menafikan mega trend 2000 yang diramalkan oleh John Naisbitt atau East West Pendulum oleh Robert Lyod George (klik di sini) menerusi serangan mata wang dan permainan licik globalisasi, tetapi sejarah tajdid setiap 100 tahun tidak mampu disekat.

...

...

1 comment:

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Perkongsian buah fikiran yang menarik. Saya bersetuju dengan pendapat penulis.

Petua Awet Muda Dan Cantik Macam Ayu Raudhah