SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, March 31, 2015

GST GANTI SST AKHIRNYA MENJELMA (MAXIMISE WELFARE VIA DISTRIBUTION OF INCOME)

Kebetulan sebentar tadi saluran TV1 menyiarkan siaran penerangan tentang rejim percukaian terbaharu negara, iaitu cukai barang dan perkhidmatan, CBP atau singkatan rasminya dalam bahasa Inggeris, GST. Hanya seorang pengacara (Tuan Syed) dan orang penting GST, Datuk Ahmad Maslan, Timbalan Menteri Kewangan yang memiliki ijazah asas dari New Zealand dan sarjana pentadbiran Perniagaan (MBA dengan pencapaian pngk 3.85 dari UKM). Barangkali selepas sebulan dua pelaksanaannya, slot GST boleh disertai oleh profesor ekonomi dan percukaian, serta pemimpin persatuan pengguna yang berpendirian objektif.

Pada asasnya, cukai ialah alat agihan semula pendapatan dari sektor lebihan kepada sektor kurangan. Cukai merupakan hasil utama mana-mana kerajaan bagi memenuhi fungsinya ke arah memaksimumkan kebajikan rakyat menerusi penyediaan barang dan perkhidmatan awam. Cukai langsung merangkumi cukai pendapatan perseorangan dan cukai keuntungan syarikat, manakala GST tergolong dalam kategori cukai tidak langsung.
keratan 'scoop' Kosmo! 31.3.2015

GST dikenakan ke atas pelbagai peringkat pengeluaran sepertimana hitungan nilai tambah dalam konsep pendapatan negara kaedah keluaran mengikut sektor. Maka, GST sebagai cukai nilai tambah, CNT (value-added tax, VAT) bukanlah konsep baharu dalam kajian ekonomi percukaian (klik di sini dan di sini). GST menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan, CJP (sales dan services tax, SST) yang dikatakan banyak caj dan komisen tersembunyi yang mengakibatkan harga yang relatif tinggi.

...
Ibid, halaman 3

...

...
sambungan keratan di atas

...

...

No comments: