SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, February 8, 2013

BERITA DARI KITAB SUCI (HOW TO EXERCISE FAIRNESS)

Antara ayat yang dibaca oleh khatib di mimbar Jumaat saban minggu ialah petikan surah an-Nahl, 16: 90 maksudnya: "Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan berbuat kebajikan, memberi kepada kaum kerabat, dan Allah melarang daripada perbuatan keji, kemungkaran dan permusuhan. Dia memberi pengajaran kepadamu agar kamu dapat mengambil pelajaran." Contoh  teks khutbah boleh dibaca di sini atau buat carian lanjut di sini.

Perintah suruhan supaya berlaku adil, melaksanakan kebajikan dan membantu anggota keluarga terdekat. Perintah larangan pula ialah supaya menjauhi perbuatan keji, mungkar dan permusuhan. Semua perintah itu menjurus kepada tanggungjawab membentuk kehidupan bermasyarakat yang sejahtera.

Perbincangan ini memberi tumpuan kepada aplikasi konsep adil terhadap diri sendiri dan orang lain. Seseorang yang sudah mukallaf itu menggalas pelbagai bentuk tanggungjawab terhadap diri sendiri bermula sebagai hamba Allah, umat Nabi Muhammad Sallallahu ailhi wasallam, sebagai anak kepada sepasang ibu bapa, sebagai jiran, sebagai pengguna, sebagai rakan, sebagai murid, sebagai rakyat, dan sesenarai panjang tanggungjawab lagi. Demikian juga halnya kewajipan menunaikan hak-hak orang lain bermula dengan keluarga terdekat, tetangga dan seterusnya umat seluruhnya.

Adil bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya. Lawan kepada adil ialah zalim, iaitu tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya. Neraca adil bagi orang yang beriman merujuk kepada anjuran Allah dan rasul-Nya.

...

...

...

...

...

...


No comments: