SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Saturday, February 9, 2013

MAMBANG DI AWAN TERSOROK DI TEPI (THE HOT SPOT IN KAMPAR)

Dari segi asal usul kata, mambang merujuk kepada warna kuning kemerah-merahan tatkala matahari hendak masuk di sebelah barat (Kamus Dewan edisi IV, 2005: 989). Orang tua-tua zaman dahulu menggunakan mambang pada waktu senja sebagai langit hendak terbakar supaya budak-budak bersegera masuk ke rumah menjelang waktu Maghrib. Mambang juga boleh digunakan untuk maksud sejenis hantu, atau sebagai kata kiasan bagi perempuan yang belum bersuami, iaitu anak gadis.

Mambang Di Awan ialah sebuah pekan kecil tidak jauh dari bandar Kampar menuju ke arah Temoh atau Teluk Intan. Pekan Mambang Di Awam tidak kelihatan dari luar jalan utama, melainkan pemandu kenderaan membelok ke kanan lampu isyarat. Jika tidak, seseorang itu mungkin menganggap bahawa Mambang Di Awan hanya suatu imaginasi yang sengaja dibesar-besarkan.
Dari muka jalan besar terdapat sebuah bulatan (round-about) untuk memasuki deretan kedai di pekan kecil Mambang Di Awan. Kenderaan tidaklah banyak sangat, tetapi pemandu mesti tetap berhati-hati. Penunggang motosikal gemar mencelah dan cermin sisi kereta mungkin tidak dapat menunjukkan imej mereka (blind spot).

...
Terdapat sebuah sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) yang gah dengan kompleks bangunan yang agak canggih. Masyarakat Cina tempatan sangat kuat dan bersatu hati dalam mempertahankan warisan bahasa ibunda mereka menerusi sekolah vernakular seumpamanya. Tidak hairan bahawa naskhah surat khabar Cina masih laris di pasaran, serta mendapat tempahan ruang iklan yang paling banyak.

...
Mambang Di Awan juga sering dikunjungi oleh orang jauh, termasuk dari kota besar KUala Lumpur, Pulau Pinang dan Ipoh bagi mendapatkan rawatan tradisional tabib Cina atau sinseh. Kedai Wing Ning seperti yang tertera di atas ialah milik keluarga Liu yang mendapat latihan perubatan herba Cina dari universiti di Taiwan. Tabib berkenaan begitu fasih berbahasa Melayu dan Inggeris, serta peka tentang keperluan ubat yang patuh syariah.

...

No comments: