SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, February 11, 2013

PENDEPOSIT TABUNG HAJI TERIMA BONUS TERTINGGI (PERCENTAGE OF RETURN AGAINST PERCENTAGE OF INFLATION)

Sejumlah enam juta orang pendeposit akaun Lembaga Tabung Haji (TH) kini berdebar-debar menunggu jumlah bonus yang bakal diterima apabila urusan sistem berkenaan selesai menjelang awal pagi Rabu 13.2 ini. Kadar bonus asas yang diumumkan ialah sebanyak 6.5 peartus, dan bonus tambahan sebanyak 1.5 peratus lagi, atau keseluruhannya 8 peratus. Namun, disebabkan jumlah deposit tidak sama secara harian dan bulanan, kiraan secara purata tentulah tidak tepat.

Idea asal penubuhan TH dicetuskan oleh Profesor Diraja Ungku Aziz, mantan naib canselor Universiti Malaya, dan pemikir ekonomi yang ulung (Pak Ungku juga mengasaskan Angkasa, badan induk koperasi kebangsaan). Simpanan cara dahulu di bawah tilam atau dalam tempayan yang disorok bukan sahaja terdedah kepada risiko kecurian, bahkan wang berkenaan menjadi mati dan tidak produktif. Apabila disimpan dalam instutusi kewangan yang sah, maka terkumpul suatu dana raksasa yang hidup, produktif dan mencipta rantaian kegiatan ekonomi lain yang menguntungkan umat.

TH menggunakan wang deposit yang mencecah puluhan bilion RM itu untuk pelaburan yang halal, sah dan berdaya saing. Kajian kemungkinan (feasible study) yang dilakukan oleh pakar ekonomi TH ialah bagi memastikan bahawa amanah pendeposit tidak akan dikhianati. Sudah jelas bahawa tujuan asal pendeposit TH ialah untuk perbelanjaan menunaikan ibadah haji dan sebarang pulangan ke atas deposit mereka ialah rezeki.
Namun, apabila TH berjaya mencatat pencapaian pulangan pelaburan yang tinggi, serta memberikan bonus yang menarik, deposit TH turut menarik perhatian orang ramai yang mahukan simpanan wang mereka berganda tanpa dikaitkan dengan urusan perbelanjaan menunaikan haji. Tambahan pula bahawa urusan bayaran zakat perniagaan dibuat bagi pihak pendeposit oleh pihak TH sendiri. Maka, TH telah muncul sebagai institusi kewangan gergasi, malah mampu menguasai institusi bank dan takaful.

Bagi isi rumah yang memiliki lebihan pendapatan yang tidak dibelanjakan, TH menjadi satu lagi potfolio tabungan yang menarik berbanding dengan bank perdagangan yang hanya menawarkan kadar dividen tahunan antara dua hingga tiga peratus sahaja. Ibu bapa juga telah membuka akaun anak masing-masing sejak beroleh sijil lahir dan membuat pendaftaran haji apabila cukup syaratnya. Lebih sejuta orang pendeposit TH telah mendaftar sebagai bakal haji, sedangkan kuota tempat untuk jemaah Malaysia hanya lebih kurang 30,000 orang setiap tahun. 

Di samping pegangan ekuiti dalam syarikat senaraian awam patuh syariah, TH juga melaksanakan pelaburan dan aktiviti perniagaan menerusi anak-anak syarikat. Sektor hartanah nampaknya agak bermasalah apabila kompleks TH seperti di Ipoh dan Dungun masih ketiadaan penyewa utama. Sektor perladangan kelapa sawit, termasuk di Indonesia lazimnya mendatangkan pulangan lumayan walaupun berhadapan dengan hakikat bahawa harga komoditi yang sukar diramal.

Bagi mengekalkan kepercayaan pendeposit dan rakan perniagaan strategik, TH sudah pasti sentiasa mengubah suai strategi pelaburan dan perniagaan dengan mencairkan pegangan kepentingan yang bermasalah. Setakat ini, TH belum pernah berhadapan dengan situasi pengeluaran tunai secara panik oleh pendeposit. Dalam kata lain, TH berjaya mengekalkan reputasi cemerlang pengurusan kecairan sejak penubuhannya lagi.

Kadar 8 peratus setahun bukanlah jumlah yang hebat sangat kepada golongan usahawan atau peniaga. Namun, golongan berkenaan juga memperuntukkan sebahagian pendapatan mereka untuk deposit TH sebagai dana kecemasan, selain untuk menampung kemungkinan pulangan perniagaan yang rendah. Tindakan berkenaan juga jika dilakukan dengan tulus ikhlas bagi memenuhi konsep tolong-menolong (taawun) pada akhirnya akan menjana kegiatan ekonomi umat secara keseluruhan.

Bonus atau dividen tahunan TH juga boleh dianggap sebagai elaun inflasi, iaitu bagi menebus kejatuhan kuasa  beli wang seiring dengan perjalanan masa. Anggaran kadar inflasi yang munasabah ialah antara tiga hingga lima peratus setahun. Maka, bonus asas 6.5 peratus kali ini boleh disifatkan berbaloi.

Langkah menabung di TH ialah suatu kebijaksanaan bagi meningkatkan pegangan tunai terkumpul. Lebih baik kalau pendeposit tidak menggunakan kemudahan kad pengeluaran automatik TH, sebaliknya pengeluaran tunai di kaunter sahaja supaya wujud suatu kawalan jangka panjang. Orang yang memiliki sejumlah tunai mungkin sekali beroleh peluang terpijak untuk membida pembelian harta strategik di pasaran secara serta-merta...

No comments: