SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Wednesday, February 6, 2013

MOTIVASI BELAJAR: JAGA DIRI SENDIRI (WISDOM SAILING INTO THE WIND)

Walaupun seseorang itu tidak mungkin mampu mencapai kejayaan tanpa bantuan orang lain, dia tetap perlu berdikari, iaitu tumpuan terhadap usaha diri sendiri. Orang lain boleh membantu, tetapi mereka tidak berdamping dengan diri kita sepanjang masa. Dengan berlalunya masa, ibu bapa semakin meniti usia, guru bertukar ganti, kawan-kawan membawa haluan sendiri dan semuanya beransur-ansur pergi.

Maka, mahu tidak mahu, seseorang itu mesti terus bergerak ke hadapan dengan persekitaran dan sumber yang baharu. Dalam kata lain, jangan terlalu berharap bahawa orang-orang di sekeliling kita akan sentiasa menunggu hingga kita berjaya mencapai kejayaan yang diidamkan. Perkara yang lebih penting ialah tidak boleh menjadikan orang lain sebagai 'kambing hitam' setiap kali kita berhadapan dengan kesukaran dan masalah.

Sebagai contoh, murid menyalahkan guru sebagai tidak berjaya mengajar dengan baik, guru disiplin terlalu garang, persekitaran sekolah sangat membosankan, kawan-kawan tidak membantu dan seribu satu kelemahan pihak lain lagi. Kita menyalahkan semua pihak lain, kecuali diri kita sendiri! Kita seperti takut dengan bayang-bayang sendiri untuk melakukan muhasabah, introspektif dan renungan kendiri.

Sejak tadika, anak-anak kecil sudah biasa menyayikan lagu "Bangau Oh Bangau" yang menggambarkan semua haiwan yang bermula dengan bangau hingga katak menyalahkan semua perkara lain hingga pada akhirnya sang ular mematikan semua alasan berkenaan. Barangkali hanya sebahagian kecil mesej dalam lagu tersebut berjaya menangkap imaginasi kanak-kanak tentang peri pentingnya sikap yang betul dalam menilai sesuatu keadaan supaya tidak terlalu cepat latah, lalu menyalahkan pihak lain semata-mata.

...

...

...

...

...

...

...

No comments: