SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, February 28, 2013

"GILA"FRIEND DAN "BUAYA"FRIEND (MORAL DECADENCY AND THE DAMAGING FAMILY INSTITUTION)

Gambaran manusia yang kelabu mata dek panahan cinta asmara diungkapkan dengan pelbagai cara, misalnya 'cinta itu buta', 'cinta tidak mengenal usia', dan banyak lagi. Lirik lagu bertema cinta lara yang dialunkan dengan begitu mendayu meruntun jiwa remaja untuk hanyut dalam dunia khayalan cinta tanpa mengira sama perbuatan mereka benar atau salah, halal atau haram, bijak atau dangkal.

Kisah remaja perempuan yang sanggup derhaka kepada ibu bapa kerana mengikut jantan Bangla atau Lombok ke negara asal mereka. Setelah merana apabila pengalaman asyik mahsyuk yang hanya sebentar bertukar dengan penderitaan dan penyeksaan keluarga suami yang jahil dan kolot dalam serba-serbi sisi kehidupan. Apabila berjaya dibawa balik ke pangkuan keluarga, hanya cerita keburukan si jantan warga asing sahaja yang dijaja, walhal akhlak buruk diri sendiri langsung tidak terucap.

"Uda dan Dara, 'Cinderella' atau 'Cupid and Culprit' ialah antara gambaran klasik tentang kisah cinta tanpa ikatan yang sah. Jika pada zaman dahulu, hubungan terlarang antara teruna dan dara berlaku secara tersembunyi, kini pada zaman komunikasi maya langit terbuka, kesempatan untuk memulakan pergaulan bebas sukar disekat walaupun remaja sering diberi peringatan tentang risiko jenayah dan penyamaran. Banyak kisah tragis yang berlaku dianggap remeh-temeh dan sebagai kes terpencil.

Remaja perempuan yang termakan dengan pujuk rayu jantan durjana seolah-olah sudah tidak dikenal oleh ibu bapa mereka sendiri. Segala jasa, kasih sayang dan pengorbanan ibu bapa sejak di dalam kandungan hingga sebesar dua tapak tangan dan kemudian menjelma sebagai gadis rupawan yang ditatang bagaikan minyak yang penuh sirna begitu sahaja. Cakap si jantan durjana bagaikan mempunyai kuasa tarikan magnet dan magis yang luar biasa.

Suatu ketika dahulu, panggilan teman wanita dalam bahasa Inggeris diubah kepada "gila"friend, manakala untuk teman lelaki menjadi "buaya"friend. Remaja perempuan yang sudah hilang akal itu memang menjadi gila hingga sanggup membuang keluarga sendiri, mengenepikan adat resam dan melanggar hukum hakam agama. Si jantan durjana, termasuk yang sudah kerepot memang seperti buaya yang sedia membaham mangsa yang masuk dalam perangkap.

Habis madu sepah dibuang. Gilafriend akhirnya merana dan hilang maruah diri. Si jantan durjana bertukar menjadi sekutu iblis syaitan yang berwajah buaya darat, casanova dan don juan.

...

...

...

...


No comments: