SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Wednesday, February 27, 2013

E-MEL SAIZ BESAR (FREE EXTRA MEGABYTES)

Penggunaan laman sesawang (dahulu home page) secara percuma tertakluk kepada terma, syarat dan batasan yang tertentu. Begitu juga e-mel percuma di bawah domain gmail, yahoo dan lain-lain. Sebagai contoh, imej atau audio video yang dimuat naik terhad kepada saiz tertentu yang dibenarkan oleh pemilik domain, melainkan pengguna bersetuju membuat sejumlah bayaran tertentu.

Namun, terdapat beberapa cara untuk mengirim mengecilkan saiz sesuatu fail. Misalnya, kebanyakan gambar yang dirakam secara digital membabitkan resolusi tinggi sehingga 8 megabit. Dengan klik sebelah kanan kursor, gambar boleh diubah daripada fomat JPeg itu ke format Paint yang bersaiz kurang daripada satu megabit, atau kalau dipotong (crop), tinggal beberapa puluh kilobit sahaja.

Lampiran fail (attachment) yang dikirim melalui e-mel percuma hanya dihadkan kepada 25 megabit. Jalan penyelesaiannya ialah dengan menggunakan perisian muat turun percuma yang boleh memuatkan saiz fail 100 megabit secara sekali gus (gunakan aplikasi ini). Kod muat naik yang dipaparkan perlu disalin dan dimaklumkan kepada penerima atas konsep perkongsian fail.

...

...

...

...

...

...

...

No comments: