SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, December 31, 2013

CUBAAN KOMPLOT SEKULAR GUGAT TURKI (

Setelah gagal menumbangkan Abdullah Gol dan Erdogan menerusi gerakan anarkis (bantahan jalanan), golongan minoriti sekular yang mendakwa sebagai penjaga Turki memulakan rancangan jahat yang baharu, iaitu tuduhan rasuah terhadap keluarga pemimpin utama berkenaan. Puak sekular yang masih mempunyai pengaruh dalam pentadbiran kehakiman dan tentera menggunakan segala sumber yang mereka miliki bagi melemahkan kerajaan yang diterajui Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) yang dikaitkan dengan gerakan Islam Ikhwanul Muslimin. Kejatuhan Presiden Morsi yang mendapat sokongan majoriti rakyat Mesir mendorong puak sekular Turki cuba menongkah arus massa.

Ketika di bawah pemerintahan empayar Uthmaniyyah, Turki merupakan sebuah kuasa besar meliputi benua Asia dan Eropah. Negara Turki sendiri berada dalam dua benua berkenaan yang dipisahkan oleh selat bosphorus yang sempit itu. Turki yang berusaha sekian lama untuk menjadi kerat Kesatuan Eropah dilabel sebagai orang sakit benua berkenaan (the sick man of Europe). 

Sebagai bangsa besar suatu ketika dahulu, masyarakat Turki masih bertebaran di Asia Tengah dan Eropah. Pemain bola sepak handalan Jerman, Mezut Ozil misalnya berasal daripada masyarakat Turki yang sudah lama menetap di negara berkenaan. Sejarah membuktikan bahawa Turki mengalami kemerosotan dari segi politik, ekonomi dan sosial bermula dari era Kamal Atartuk, pelopor pemerintahan sekular yang dipercayai berdarah yahudi.

lagi

lagi

lagi

lagi

lagi

lagi

kesimpulan

No comments: