SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Friday, December 27, 2013

UMAT ISLAM JANGAN CUAI (THE ABSENCE OF ENTHUSIASM)

Kedatangan tahun 2014 dalam kalendar Masihi menandakan 90 tahun berlalunya sejarah keruntuhan empayar Uthmaniyyah Turki dan serentak dengan itu berleluasa fahaman sekular yang berteraskan hedonisme dan utilitarianisme. Apabila umat Islam sudah berjaya dijauhkan daripada al-Quran dan al-Sunnah, secara automatik mereka menjadi mundur dari segenap segi kehidupan. Barat mula menjalankan rancangan licik mereka untuk terus melemahkan umat demi melunaskan dendam kekalahan Perang Salib.

Dalam pengamatan pengabadan (periodisasi) sejarah, proses pembaharuan (tajdid) bakal berlaku setiap seratus tahun. Maka, berdasarkan hitungan kalendar Masihi tempohnya berbaki sepuluh tahun sahaja lagi. Namun, mengikut kiraan takwim hijrah, jangka masa 100 tahun itu sudah tinggal lebih kurang tujuh tahun setengah sahaja lagi.

Barat dan juak-juak sekular di negara umat Islam sudah pasti tidak akan berdiam diri dan berpeluk tubuh tanpa cuba menyekat proses pembaharuan yang dimaksudkan menerusi serangan pemikiran (al-ghazwul fikri, klik di sini untuk bacaan selanjutnya) sehingga segelintir umat Islam sendiri sanggup menjadi tali barut dan boneka Barat. Umat yang sudah sedia ketinggalan dalam segala bidang duniawi diasak supaya menjadi pengkagum Barat dan berasa rendah diri untuk kembali berpegang kepada cara hidup yang syumul. Tugas dakwah menghadapi cabaran yang lebih getir apabila dilabel sebagai menyokong keganasan.

Begitulah antara intisari mimbar Jumaat yang disampaikan oleh khatib bertugas tengah hari tadi. Teks khutbah yang disediakan oleh Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) itu segera mengundang kecaman daripada pihak yang menyokong usaha sekumpulan pertubuhan bukan kerajaan yang cuba mengangkat isu domestik ke persidangan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB). Jakim berpendapat bahawa terdapat percubaan untuk melemahkan umat Islam secara terang-terangan walaupun hal itu bercanggah dengan peruntukan perlembagaan.

...

...

...

...

...

...

No comments: