SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Tuesday, May 13, 2014

LAGU 'GURU MALAYSIA' BERGEMA LAGI (NO MORE THE SO-CALLED 'NOBLE PROFESSION'?)

"Kami guru Malaysia, berikrar dan berjanji, mendidik dan memimpin, putera puteri negara kita". Semasa menyanyikan permulaan lagu lagi, sudah terasa meremang bulu roma bukan kerana takut, tetapi justeru semangat yang kembali berkobar-kobar. Murid yang jarang-jarang dapat melihat guru mereka menyanyi juga teruja, lalu menyimpan perasaan kagum di dalam hati.

... muat turun lagu di sini.

Sebagai penjawat awam, lantikan guru dibuat atas nama DYMM Yang Di-Pertuan Agong. Maka, rangkap kedua berbunyi: "Pada Seri Paduka, kami tumpahkan setia, rukun negara kita, panduan hidup kami semua". Guru juga memainkan peranan penting memupuk semangat perpaduan yang kental dalam kalangan generasi muda kerana rukun negara tercetus setelah negara melalui episod hitam 13 Mei 1969.

"Di bidang pembangunan, kami tetap bersama, membantu, membina, negara yang tercinta". Setelah perpaduan berjaya dijelmakan sebagai insurans atau jaminan kemajuan, kemakmuran dan keselamatan negara, guru turut menyumbang terhadap proses pembangunan yang lestari dan mapan. Guru berusaha menampilkan pengaruh teladan yang mengutamakan kecemerlangan.

...

...

...

...

...

...

No comments: