SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Thursday, May 1, 2014

AMALAN BULAN REJAB DAN ISU HADITH PALSU (CLOSE TO RAMADAN)

Kedatangan bulan Rejab menandakan bulan puasa puasa hanya tinggal dua bulan. Bagi umat Islam yang menjadikan keseluruhan hidup mereka sebagai ibadah untuk mencapai keredaan Ilahi sentiasa melaksanakan amalan soleh, kebaktian dan taqwa sepanjang masa dengan bersungguh-sungguh. Amalan digandakan dalam bulan-bulan tertentu terutama sepanjang bulan ramadan al-Mubarak yang saban tahun dinanti-nanti.

Keutamaan bulan Syaaban memang jelas disebut (klik di sini), tetapi tentang kelebihan bulan Rejab memang menimbulkan kemusykilan (klik di sini). Maka, umat Islam digesa supaya tidak melakukan pendustaan terhadap Rasulullah Salallahu alaihi wasallam dengan menyebarkan hadith palsu tentang amalan khusus bulan Rejab tanpa merujuk ulama dan sarjana fiqh dan ilmu hadith. Jalan yang lebih selamat ialah laksanakan sesuatu amalan yang baik tanpa dikaitkan dengan fadilat (keutamaan) yang tidak dapat disahkan (klik di sini).

Imam al-Ghazali dalam naskhah "Hai Anak' telah menjelaskan dengan panjang lebar tentang keperluan ilmu dalam beramal (klik di sini).

...

...

...

...

...

...

...

No comments: