SELAMAT BERSEDIA: UPSR, PMR, SPM, STPM, DOA BUAT KALIAN MOGA CEMERLANG!!!

Mulakan dengan basmalah dan doa, bertenang dan fokus kepada tugasan soalan...

BERITA SMK ST MICHAEL, IPOH DAN ISU SEMASA

Sila klik pautan di bawah:
cikguazhar2.blogspot.com

Followers

Search This Blog

Monday, August 12, 2013

BERBALOIKAH DIPLOMA UiTM UNTUK LULUSAN STPM, MATRIKULASI? (OBTAINING THE SAME LEVEL QUALIFICATION)

Pemohon kemasukan IPTA 2013 dalam kalangan calon bumiputera yang gagal memperoleh tempat pengajian kini masih boleh berharap untuk bergelar pelajar pengajian tinggi walaupun hanya untuk kursus diploma. Universiti Teknologi Mara (UiTM) telah memberi peluang itu dengan beberapa kelonggaran dan pengecualian jam kredit supaya pelajar dapat menamatkan pengajian lebih awal (klik di sini). Pelajar yang berhasrat terus ke program ijazah perlu mengikuti mod jarak jauh (PJJ) atau luar kampus.

Sudah tentu pemohon yang layak (PNGK 2.0 ke atas) segera menghantar rayuan ke pejabat naib canselor UiTM dengan secepat mungkin dengan menyertakan dokumen yang perlu, serta menyatakan kursus yang ingin diikuti. UiTM bukan sahaja membuka kampus cawangan di setiap negeri, bahkan mempunyai 22 buah kolej bersekutu yang menawarkan program diploma mereka. Daripada tidak berbuat apa-apa, lebih baik memperoleh kelayakan tambahan supaya pencapaian akademik dapat dipertingkat, di samping laluan untuk pengajian lanjutan menjadi lebih cerah.

Kelayakan STPM sebenarnya setara dengan lulusan diploma, iaitu tangga gaji mati yang sama walaupun gaji permulaan memang berbeza. Sebaliknya, lulusan program asasi dan matrikulasi akan kembali kepada kelayakan SPM sahaja andai kata tidak menyambung pengajian. Maka, jika lulusan asasi dan matrikulasi mengikuti kursus diploma UiTM atau politeknik, mereka meningkatkan kelayakan akademik,tetapi tidak demikian halnya dengan lulusan STPM.

Walaupun demikian, jika lulusan STPM ingin merasai pengalaman hidup di kampus sebagai pelajar pengajian tinggi secara sepenuh masa, mereka boleh memilih untuk memohon kursus diploma. Jika tidak, mereka harus memohon kursus ijazah mod sambilan (separuh masa) sebagaimana yang dinyatakan. Berbanding dengan IPTS, kos pengajian dan sara hidup di kampus UiTM secara berbanding jauh lebih murah.

Secara umum, kelayakan diploma UiTM sudah pasti lebih berprestij dan dipandang lebih tinggi berbanding dengan lulusan diploma politeknik atau institut kemahiran yang lain. Namun, andaian berkenaan bergantung kepada bidang pengajian atau kursus yang diikuti, atau bergantung kepada permintaan bakal majikan. Terdapat pemegang diploma politeknik, IKM, IKBN, ILP, institut pertanian dan kolej swasta yang telah berjaya muncul sebagai usahawan yang berdaya maju, atau menyandang kedudukan yang baik dalam sektor awam, korporat dan swasta.

Maka, selain UiTM, peluang mengikuti kursus diploma juga harus dibuka oleh politeknik dan institut kemahiran supaya modal insan berkualiti yang ada tidak dipersia-siakan. Lulusan asasi, matrikulasi dan STPM yang gagal memasuki IPTA bukan kerana tidak layak, tetapi tersekat akibat persaingan yang hebat. Tidak logik jika nasib mereka pada akhirnya lebih teruk daripda rakan-rakan sekolah yang mencatat pencapaian SPM yang lebih rendah secara berbanding. 

Keprihatinan UiTM memang wajar mendapat sanjungan. Walaupun kelayakan diploma UiTM setara dengan STPM, kursus diploma memiliki pengkhususan yang tertentu. Tambahan pula, semakin banyak orang yang memiliki beberapa kelayakan yang setara secara sekali gus, misalnya tiga diploma atau dua ijazah dalam bidang yang berbeza.

Mungkin ada kalangan yang berasa khuatir bahawa akan berlaku lambakan lulusan diploma dalam pasaran pekerjaan yang bakal menyusul fenomena pengangguran siswazah. Tugas universiti, IPT dan institut kemahiran bukanlah memberi jaminan pekerjaan kepada setiap lulusan mereka. Hakikatnya, segala reka bentuk kurikulum dan program pengajian bertujuan memberi nilai tambah terhadap modal insan seseorang untuk lebih berdaya saing dan berdikari.

Dengan perancangan dasar tenaga kerja, pertumbuhan ekonomi dan inovasi, harapan anak muda untuk beroleh peluang pekerjaan atau mencari rezeki sentiasa terbuka luas. Memang banyak perkara negatif yang berlaku, tetapi tidak pernah pula mengurangkan perkara positif yang muncul di mana-mana dan bila-bila masa. Menerusi tadbir urus yang hebat dan prinsip masyarakat madani, setiap anggota masyarakat tidak kira orang muda, tua, kanak-kanak, wanita, kelainan upaya dan golongan kurang beruntung diberi kesempatan dan peranan untuk menyumbang sebagai insan yang memiliki kemuliaan dan produktif.

Tidak ada ruginya negara yang memiliki paling ramai rakyat yang berkelayakan tinggi sepertimana yang ada di negara-negara maju. Fenomena pengangguran hanya bersifat sementara jika segala prinsip agihan pendapatan dan kekayaan tidak hanya berlegar dalam kalangan segelintir orang kaya dan berkepentingan. Maka, anak-anak muda harus merebut kesempatan untuk belajar setinggi yang mungkin, termasuk menyahut cabaran UiTM ...

No comments: